Sushi California Maki Roll – przepis
California Maki Roll to rodzaj sushi, w którym składniki zawijamy w nori, czyli suszone wodorosty, a ryż zamiast w środku, znajduje się na zewnątrz. Jest to odrobinę bardziej skomplikowane rozwiązanie, jeśli porównujemy je do klasycznej rolki, jednak przy odrobinie praktyki, z pewnością zdołasz opanować tę technikę.
Do samodzielnego przygotowania California maki roll potrzebne będą:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- wspomniane wcześniej nori
- majonez (najlepiej specjalny do sushi)
- awokado
- sezam
- paluszki krabowe
- sól i cukier
- wasabi, marynowany imbir, sos sojowy (opcjonalnie, według preferencji).
Dodatkowo, oprócz powyższych składników spożywczych, będziesz potrzebować:
- maty bambusowej
- folii spożywczej
- ostrego noża
Wyżej wymienione produkty są podstawą do wykonania sushi california maki roll, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do nich coś jeszcze – udoskonalając swoją rolkę tak jak lubisz, wkładając do środka łososia, krewetki czy dodatkowe warzywa.
Sushi california maki roll – przygotowanie krok po kroku
Najważniejszy w stworzeniu idealnej rolki sushi jest zdecydowanie ryż. Żeby pozbyć się z niego skrobi należy płukać go pod zimną wodą do momentu, aż stanie się całkowicie przezroczysta. Następnie zalewamy ryż zimną wodą w proporcji jeden do jednego. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc kuchenki, aby móc gotować na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut.
Kiedy tak przygotowany ruż będzie już gotowy, pozostawmy go pod przykryciem dodatkowe 10 minut. W tym czasie, w małym garnuszku wymieszajmy 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i łyżeczkę soli i podgrzewaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną zaprawę dodawajmy do ryżu, delikatnie mieszając.
W kolejnym etapie przygotowania sushi california maki roll, pokrójmy awokado w cienkie paski i ponacinajmy paluszki krabowe. Matę bambusową pokryjmy folią spożywczą – wszystko po to, aby uniknąć przyklejenia się ryżu. Następnie nałóżmy na nią płat nori, pokryjmy warstwą ryżu i posypmy sezamem delikatnie dociskając – ta, by się przykleił. Odwróćmy przygotowaną podstawę w taki sposób, żeby nori znalazło się na wierzchu i zdejmijmy folię.
Najłatwiej będzie, jeśli odwracając położymy całość z powrotem na matę bambusową (co ułatwi późniejszy proces zwijania). Zostawmy kilkucentymetrowy pasek od dołu, smarując nori majonezem. Ostatnim etapem przygotowania sushi california maki roll pozostaje ułożenie awokado i paluszków krabowych w jednym rzędzie. Teraz możemy zwinąć całość w ciasną rolkę i pokroić ją ostrym nożem w kawałki. Z jednej tak przygotowanej bazy powinno powstać około 8 sztuk pysznego california maki roll.
Sushi jest gotowe! Podawaj je z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.
Smacznego!
Jestem pasjonatką kuchni azjatyckiej, a szczególnie uwielbiam sushi – od klasycznych nigiri po kreatywne maki. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się od prób odwzorowania ulubionych smaków w domu.
Poza kulinariami interesuję się kulturą Azji, poznając tradycje i zwyczaje krajów Dalekiego Wschodu. Na blogu dzielę się przepisami oraz ciekawostkami o kuchni i kulturze Japonii, Chin, Korei i innych państw azjatyckich.