Fakty i mity o sushi
Mnoży się wiele pytań dotyczacych sushi m.in. Skąd tak naprawdę pochodzi sushi? Czy trzeba jeść je tylko pałeczkami?Czy to jest surowe? Itp.
Przedstawiam kilka mitów wyssanych z palca, które z sushi nie mają nic wspólnego.
Sushi jemy tylko pałeczkami.
Otóż nieprawda. Sushi można jeść również palcami. Jednak trzeba trzymac się pewnej zasady – nigdy nie pozostawiamy na talerzu ugryzionego kawałka. Należy go zjeść w całości. Nie wstydzimy się jedzenia palcami, gdyż Japońska etykieta na to pozwala.
Sushi pochodzi z Japonii.
Okazuje się że jest to nie prawda. Korzeni sushi powinniśmy doszukiwać się w Chinach.
Japoński imbir występuje w dwóch odmianach, białej i różowej.
Blef. Imbir występuje tylko w kolorze białym. Jeśli napotkacie go w kolorze różowym może to świadczyć że był marynowany.
Tylko ryż można maczać w sosie sojowym.
Sos sojowy jest podawany nie tylko po to aby maczać w nim ryż, sos podawany jest głównie po to aby moczyć w nim kawałki ryby lub wodorosty.
Sushi to tylko jeden wyraźny smak.
Okazuje się że głównie chodzi o zbilansowanie wszystkich składników a sushi to suma wszystkich smaków.
Czy imbir marynowany to tylko ozdoba?
Dzięki marynowanemu imbirowi można oczyścić kubki smakowe, podkreśla on walory smakowe.
Wszystkie odmiany ryżu są dobre do przyrządzania sushi.
Niestety ale nie, najlepsza jest odmiana, o krótkich ziarnach. W Europie stosuje się ryż Nishki. Zanim rozpoczniesz konsumpcję sushi wymieszaj sos sojowy z wasabi. Nigdy tego nie rób. Niestety taka praktyka nie należy do najbardziej eleganckich i jest przejawem nieznajomości zasad zachowania przy stole.
Sushi pomijamy tylko wodą.
Przy spożywaniu sushi nie wskazane jest popijanie. Restauracje serwują jednak do tej potrawy zieloną herbatę, napój aloesowy – delikatny, słodki napój winogronowy z pływającymi kawałkami miąższu lub wino śliwkowe. Wino można kupić w niektórych sklepach z alkoholami, nazywa się choya silver.
Sushi to tylko surowa ryba.
Nieprawda. Składniki mięsne jak i rybne najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.
Sushi – znaczy kwaśny ryż oraz taki skropiony octem.
Czy wypada siorbać?
Okazuje się że jak najbardziej siorbanie jest mile widziane w japońskich restauracjach. Oznacza one, że komuś bardzo smakuje spożywana potrawa i to forma pochwały dla kucharza.
Wszystkie odmiany sushi powstały w Azji.
-Niezupełnie – np. California Maki powstały w USA w latach osiemdziesiątych.
Mistrzami sushi mogą być tylko mężczyźni?
Choć Japonia jest krajem bardzo konserwatywnym i dbającym o ciągłość tradycji kobiety coraz częściej stoją za okrągłym rolling-barem w charakterze itama.
W ciągu lat okazało się, że kobiety poprzez większe zdolności manualne potrafią przygotować sushi sprawniej niż niektórzy mężczyźni.
Obecnie popularne są restauracje gdzie sushi serwują wyłącznie kobiety i to nie tylko w Japonii,