Co to jest umami? Jaki to smak? Piąty smak.

smak umami

Co to jest umami? Gdy siedzisz przy stole, zamykasz oczy i oddajesz się doznaniami kulinarnym, nie zawsze zdajesz sobie sprawę, z jaką tajemnicą masz do czynienia. Łączenie wina z potrawą, podtrzymywanie eleganckiej rozmowy o wyrafinowanych daniach – nie jest to nic innego, jak podróż w głąb tajemniczej krainy pięciu smaków.

Umami – piąty smak, intryguje, fascynuje i kusi. Zrozumienie i rozpoznanie go to prawdziwe wyzwanie dla smakoszy na całym świecie. Ale czym jest umami? Jaki to smak? Czas to wyjaśnić!

Umami co to?

Umami, zwane potocznie piątym smakiem, zostało odkryte w Japonii. Słowo „umami” w tłumaczeniu oznacza „smaczny”. Profesor Kikunae Ikeda, który odkrył ten smak na początku XX wieku, zauważył, że pewne produkty, takie jak glutaminian sodu, mają unikalną, trudną do zdefiniowania woń i smak, który różni się od czterech podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Określił go mianem „umami„.

Umami – jaki to smak?

Umami oznacza „smaczność”, „głębię smaku”. Smak ten możemy odczuć, gdy na przykład smakujemy dojrzały pomidor, parmezan, sojowy sos, czy też suszone grzyby. Intensywny, pełny i długo utrzymujący się w ustach smak umami to coś, co nie jest ani słodkie, ani słone, ani kwaśne, ani gorzkie.


Umami dodaje potrawom „ciała”, powoduje, że stają się one „bogatsze”. Można powiedzieć, że umami jest jak tło, na którym prezentują się inne smaki.

Umami smak – jak go rozpoznać?

Rozpoznanie smaku umami nie jest łatwe, gdyż nie jest to jeden konkretny smak, a raczej orkiestracja smaków, która pojawia się, kiedy spożywamy produkty bogate w naturalny glutaminian, takie jak dojrzałe pomidory, sojowy sos, miso, bulion, grzyby, szpinak, suszone pomidory, algi, parmezan.


Najlepszy sposób na poznanie smaku umami to próba klasycznych japońskich potraw, takich jak miso, sos sojowy czy sushi, które są bogate w ten piąty smak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *