Sushi Maki – przepis – futomaki
Aby przyrządzić swój własny domowy zestaw sushi maki wcale nie musisz przejść pięcioletniego kursu obrabiania i krojenia ryb w Japonii. Po prostu – zrób to sam.
Jak przyrządzić sushi maki?
Najpierw musisz zgromadzić odpowiednie składniki i sprzęt:
- matę bambusową
- nori
- ryż do sushi (sprawdź jak wybrać właściwy ryż do sushi)
- nadzienie
Nie podaję Wam ilości, gdyż wszystko zależy od Waszego apetytu, lub ilości gości, których oczekujecie.
Tak samo z nadzieniem – panuje tu dowolna swoboda i kreatywność. Jeśli mas ochotę na klasyczne Kappa maki dodaj ogórka, jeśli masz ochotę na California roll dodaj łososia, serek Philadelhia i ogórka. Zasada zwijania jest zawsze taka sama dla wszystkich rodzajów.
Najważniejsza jest cierpliwość i ćwiczenia, bo to one właśnie czynią mistrza.
Przygotowanie
- Ugotuj ryż wedle instrukcji Jak ugotować idealny ryż do sushi. Przygotuj sobie miseczkę z zimną wodą, do moczenia rąk, co z pewnością ułatwi późniejsze rozprowadzanie ryżu po Nori.
- Przygotowujemy sobie rybę oraz inne elementy krojąc je na paseczki, które potem będziemy układać na ryżu i następnie zawijać w rolkę.
- Na stół najpierw kładziemy matę bambusową a następnie na matę kładziemy arkusz wodorostów. Ważna jest strona – jak zauważyliście jedna z nich jest matowa, a druga lśniąca, Nori powinny być kładzione na matę stroną lśniącą!
- Na arkusz Nori rozkładamy odpowiednią ilość ryżu, około pół centymetrową warstwę, nie za grubą, gdyż później sprawiłaby nam ona trudności w zwijaniu. Nie należy pokrywać całego arkusza ryżem – pozostawcie około 1-1,5 centymetrowy pasek wolny.
- Na środku ryżu możecie, lecz nie jest to kluczowym elementem rozsmarować niewielką ilość wasabi. Następnie na ryż układamy wybrane przez nas składniki. Pamiętajcie o umiarze, gdyż zbyt wiele elementów sprawi, że złączenie rolki będzie mogło stać się niemożliwe.
- Trzymając matę oraz brzegi wodorostów jednocześnie zaczynamy zwijanie cały czas dociskając i przesuwając matę. Ten element jest elementem kluczowym i każdy sam musi znaleźć idealną metodę zwijania rolek. Pomagajcie sobie rękoma i matą i z pewnością wyjdzie wam piękna rolka.
- Ostatnim punktem programu jest krojenie całej rolki na kawałki. Na arkuszu Nori są zaznaczone przykładowe możliwości, jednak dla mnie są one zbyt grube. Polecam maksymalnie 2 centymetrowe grubości, gdyż takie właśnie są idealne na jeden kęs:)
Smacznego!
Jestem pasjonatką kuchni azjatyckiej, a szczególnie uwielbiam sushi – od klasycznych nigiri po kreatywne maki. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się od prób odwzorowania ulubionych smaków w domu.
Poza kulinariami interesuję się kulturą Azji, poznając tradycje i zwyczaje krajów Dalekiego Wschodu. Na blogu dzielę się przepisami oraz ciekawostkami o kuchni i kulturze Japonii, Chin, Korei i innych państw azjatyckich.