Jak przygotować idealny ryż do SUSHI?
Jak ugotować idealny ryż do sushi?
Dobrze ugotowany ryż do sushi, to podstawa japońskiego przysmaku. Wbrew pozorom, nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydać, a co ważniejsze nie potrzebujemy do ugotowania idealnego ryżu żadnych profesjonalnych naczyń. Kluczową rolę w przygotowaniu sushi stanowi wybór właściwego ryżu. Krótko ziarnisty o owalnym kształcie będzie najwłaściwszym wyborem.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej w tym temacie – sprawdź nasz artykuł: Jaki ryż do sushi? Który najlepszy?
Taki ryż powinniśmy już znaleźć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Niekiedy na opakowaniach znajdziemy informację, że produkt jest przeznaczony do przygotowania sushi. Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie odpowiedniego garnka. Najważniejsze jest aby naczynie, którego będziemy używać do ugotowania ryżu miało nieprzywieralną powierzchnię, tak aby ryż nam się nie przypalił w czasie przygotowania. Skoro już zaopatrzyliśmy się w odpowiedni produkt, znaleźliśmy dobry nieprzypalający garnek, możemy zacząć gotować.
Co robimy najpierw?
Ryż przesypujemy na sito o małych oczkach, tak aby cenne ziarenka nie uciekały nam podczas płukania. Skąd będziemy wiedzieć, że nadmiar skrobi został usunięty? Woda, która będzie przepływać przez nasze sitko stanie się przezroczysta. To będzie dla nas sygnał, że ryż jest już dobrze opłukany.
Jak gotujemy ryż?
Aby uzyskać właściwą konsystencję ryżu ważne się proporcje, pamiętajmy że ryż do sushi ma być klejący, więc nie możemy sobie pozwolić na jakiekolwiek odstępstwa od zalecanych proporcji – 1 szklanka ryżu na jedną szklankę wody. Ryż zalewamy wodą, wszystko w odpowiednich proporcjach i nie solimy. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień lub moc kuchenki i cierpliwie czekamy, aż ziarenka ryżu wchłoną wodę i napęcznieją. Ten proces może potrwać do 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy garnek i pozwalamy, aby ryż odpoczywał przez kolejne 15 minut.
Zalewa do ryżu
- 1 szklanka ryżu to 4 łyżki octu ryżowego.
- Proporcje są naprawdę ważne, ryż nie może być zbyt kwaśny.
- Do naszej zalewy dodajemy cukier trzcinowy 2 płaskie łyżeczki, dla tych, którzy nie używają cukru, można zastosować zamiennik w postaci ksylitolu.
- Kiedy już przygotujemy zalewę, podgrzewamy ją do połączenia się składników. Najlepszym przewodnikiem dla smaków słodko kwaśnych, będą nasze kubki smakowe. Zalewa ma nam smakować. W zależności od naszych upodobań może być ona trochę bardziej kwaśna lub słodka. Miksturę studzimy.
Przygotowanie pysznych chmurek do sushi
Zalewa wystudzona, ryż odpoczął, pora na dokonanie mariażu tych dwóch produktów. Ryż przekładamy do miski i bardzo delikatnie dodajemy zalewę, dokładnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników. Tak przygotowany ryż odstawiamy na chwilę, chwila trwa tyle ile zajmie nam przygotowanie ulubionych składników do naszego domowego sushi. Żeby nam się nie dłużyło, a nasza cierpliwość nie była wystawiona na większą próbę, zaprośmy do przygotowania naszą drugą połówkę lub przyjaciół.
Składniki przygotowane, ryż ciągle letni, nadszedł czas na tworzenie sushi, a w tym ograniczyć nas może już tylko nasza wyobraźnia.
Smacznego.
3 komentarze