Przepis na słodki sos do sushi sos unagi kabayaki
Sos Ungai (węgorz)Kabayaki jest rzadko wykonany w domu. Kości węgorza w bulionie, sos sojowy, wino ryżowe, cukier są bazą tego doskonałego sosu(przepis 1- przepis 2 bez kości:)).
Sos ten wykorzystywany jest jako jeden z procesów przygotowywania grillowanego węgorze Unagi.
Niektóre restauracje nie zmieniają mieszanki tego sosu od ponad 100 lat.
Na rynku istnieje wiele odmian sosu 🙂 ale przynajmniej raz warto zrobić swój własny i porównać aby przynajmniej porównać wartości smakowe.
Sos Unagi Kabayaki – 2 przepisy
Przepis 1.
Składniki:
- węgorz kości
- sos sojowy
- wino ryżowe
- cukier
Przygotowanie:
Griluj kości węgorza aż będą brązowe – umieść je w gotującym winie ryżowym i do wszystkiego dodaj sos sojowy i cukier. Gotuj do momentu utworzenia się z mieszanki „syropu”. Potem oddziel od kości.
Delektuj się gotowym sosem 🙂
Przepis 2.
Kabayaki jest też powszechnym sposobem gotowania ryby. Filety pozbawione kości polewa tym słodkim sosem.
Składniki:
- 1/2 filiżanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki mirin
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wlać wszystkie składniki do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłącz ciepło i poczekaj jak sos wystygnie i odparuje.
Smacznego!
Jestem entuzjastą kuchni azjatyckiej, z pasją do przygotowywania sushi – od tradycyjnych po bardziej nietypowe kompozycje. Gotowanie to dla mnie okazja, by eksperymentować ze smakami i tworzyć coś wyjątkowego.
Interesuję się także kulturą Azji, w której odkrywam fascynujące tradycje i obyczaje. Na blogu dzielę się nie tylko przepisami, ale też ciekawostkami i inspiracjami, które przybliżają kuchnię oraz życie w krajach Dalekiego Wschodu.