Przepis na słodki sos do sushi sos unagi kabayaki

Unagi sos

Sos Ungai (węgorz)Kabayaki jest rzadko wykonany w domu. Kości węgorza  w bulionie, sos sojowy, wino ryżowe, cukier są bazą tego doskonałego sosu(przepis 1- przepis 2 bez kości:)).
Sos ten wykorzystywany jest jako jeden z procesów przygotowywania grillowanego węgorze Unagi.

Niektóre restauracje nie zmieniają mieszanki tego sosu od ponad 100 lat.
Na rynku istnieje wiele odmian sosu 🙂 ale przynajmniej raz warto zrobić swój własny i porównać  aby przynajmniej porównać wartości smakowe.

Sos Unagi Kabayaki – 2 przepisy

Przepis 1.

Składniki:

  • węgorz kości
  • sos sojowy
  • wino ryżowe
  • cukier

Przygotowanie:

Griluj kości węgorza aż będą brązowe – umieść je w gotującym winie ryżowym i do wszystkiego dodaj sos sojowy i cukier. Gotuj do momentu utworzenia się z mieszanki „syropu”. Potem oddziel od kości.
Delektuj się gotowym sosem 🙂

Przepis 2.

Kabayaki jest też powszechnym sposobem gotowania ryby. Filety pozbawione kości polewa tym słodkim sosem.

Składniki:

  • 1/2 filiżanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki mirin
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Wlać wszystkie składniki do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłącz ciepło i poczekaj jak sos wystygnie i odparuje.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *