Miso z grzybami shiitake – przepis

miso 2 1

Przygotowanie zupy Miso z grzybami shiitake jest bardzo proste. Jedynym wyzwaniem jest zdobycie wszystkich potrzebnych składników, ale dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych.

Idąc na zakupy musimy wrócić z:

  • garścią suszonych grzybów shiitake
  • szklanką bulionu dashi/osobę
  • 1 łyżką pasty miso/osobę
  • 2 łyżkami sosu sojowego
  • opcjonalnie 200g somen, czyli makaronu azjatyckiego
  • pęczkiem szczypioru

Sposób przygotowania:

  1. Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na około pół godziny, aż zmiękną
  2. Czekając na grzybki, przygotuj podstawową zupę miso – podgrzej bulion, dodaj pastę miso oraz sos sojowy
  3. Miękkie grzyby pokrój w paseczki  i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko do 15 minut
  4. Jeśli decydujemy się na dodatek w postaci makaronu somen (jest łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością), przygotowujemy go wedle przepisu na opakowaniu – gotujemy około 2 minuty
  5. Makaron odcedzamy, przekładamy do misek i zalewamy zupą misą. Na samym końcu, już w talerzach posypujemy całość szczypiorkiem lub porem

SMACZNEGO!

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *