Miso z grzybami shiitake – przepis

Przygotowanie zupy Miso z grzybami shiitake jest bardzo proste. Jedynym wyzwaniem jest zdobycie wszystkich potrzebnych składników, ale dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych.
Idąc na zakupy musimy wrócić z:
- garścią suszonych grzybów shiitake
- szklanką bulionu dashi/osobę
- 1 łyżką pasty miso/osobę
- 2 łyżkami sosu sojowego
- opcjonalnie 200g somen, czyli makaronu azjatyckiego
- pęczkiem szczypioru
Sposób przygotowania:
- Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na około pół godziny, aż zmiękną
- Czekając na grzybki, przygotuj podstawową zupę miso – podgrzej bulion, dodaj pastę miso oraz sos sojowy
- Miękkie grzyby pokrój w paseczki i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko do 15 minut
- Jeśli decydujemy się na dodatek w postaci makaronu somen (jest łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością), przygotowujemy go wedle przepisu na opakowaniu – gotujemy około 2 minuty
- Makaron odcedzamy, przekładamy do misek i zalewamy zupą misą. Na samym końcu, już w talerzach posypujemy całość szczypiorkiem lub porem
SMACZNEGO!

Jestem pasjonatką kuchni azjatyckiej, a szczególnie uwielbiam sushi – od klasycznych nigiri po kreatywne maki. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się od prób odwzorowania ulubionych smaków w domu.
Poza kulinariami interesuję się kulturą Azji, poznając tradycje i zwyczaje krajów Dalekiego Wschodu. Na blogu dzielę się przepisami oraz ciekawostkami o kuchni i kulturze Japonii, Chin, Korei i innych państw azjatyckich.
2 komentarze