JAPOŃSKA ZUPA MISO – INFORMACJE OGÓLNE + PRZEPIS

miso 11

Zupa miso

Miso jest to tradycyjna japońska zupa, którą można przyrządzać na wiele różnych sposobów, jest bardzo smaczna i zdrowa, a przede wszystkim pożywna. Mnogość rozwiązań powoduje, że można ją jeść codziennie w różnych postaciach przez co nigdy się nie nudzi!:)

Klasyczna zupa jest przygotowywana na wywarze dashi, który jest wywarem z owoców morza – rybek bonito (odmiana tuńczyka), w postaci płatków katsobushi i wodorostów kombu.  Można też ją przygotować na samej wodzie lub wywarze grzybowym, z grzybów shitake.

Świeże dashi, przyrządzane w warunkach domowych jest dzisiaj rzadko przyrządzane nawet w samej Japonii, gdzie popularność zyskały gotowe wywary w sproszkowanej lub płynnej formie.

Dzisiaj przedstawię Wam klasyczną wersję zupy miso, która składa się z tofu, wodorostów wakame oraz  pora. W przyszłości podam wam jeszcze kilka innych wersji tej pysznej zupki, między innymi z grzybami, rybami czy sezonowymi warzywami.

Niezbędna będzie pasta miso – pamiętajcie, że zależnie od rodzaju i marki różni się smakiem, dlatego też ilości które podaję są „na oko” i zależą od waszych preferencji. Do wyboru mamy żółtą, białą lub czerwoną pastę.

  • Żółta jest słodsza i bardziej kremowa
  • Biała jest łagodna, słodkawa i neutralna – również kremowa – przez co uniwersalna
  • Czerwona jest bardziej słona i mocniejsza w smaku

Miso przepis

Składniki:

  • szklanka bulionu dashi/na osobę
  • łyżeczka ciemnej pasty miso/osobę (20-30g)
  • 50g tofu/na osobę
  • łyżeczka suszonych wodorostów/na osobę
  • por

Przygotowanie:

  1. Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miseczek, w które będziemy nalewać zupę.
  2. Bulion dashi zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.
  3. Wodorosty moczymy w ciepłej, przegotowanej wodzie.
  4. Pora kroimy na bardzo cienkie paseczki.
  5. Rozcieramy pastę miso z odrobiną bulionu i wody
  6. Do gorącego bulionu dashi wrzucamy wszystkie przygotowane składniki  i ogrzewamy mieszając około 1-2 minuty – nie gotujemy!
  7.  Na sam koniec dodajemy pora i przelewamy zupę do miseczek.

Zupa miso powinna być przygotowywana na bieżąco, na świeżo. Odgrzewana traci swój wyborny smak. Inna wersja to Miso z grzybami shiitake – polecamy również sprawdzić 🙂

Smacznego!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *