Kimchi co to? Skąd pochodzi? Właściwości.

Kimchi – spotkasz je w każdym barze lub restauracji orientalnej. Odpowiednik naszej kapusty kiszonej, ale w bardziej wyrazistej kwaśno-pikantnej wersji. Idealna kompozycja tych dwóch smaków idealnie trafiła w gusta wszystkich miłośników Japońskich dań.
Jeżeli zastanawiasz się co to jest Kimchi – dobrze trafiłeś!
Kimchi co to?
Kimchi to coś w rodzaju surówki, którą podaje się do dań głównych. Składa się z pikantnych, sfermentowanych warzyw. Najczyściej jest to kapusta pekińska lub mieszanka kapusty pekińskiej z rzodkiewką japońską Daikon.
Pikantnego smaku Kimchi dodają płatki ostrej paparyki w odmianie gochugaru, w formie suszonej lub świeżej (pasta). Jako przyprawy dodaje się czosnek, cebulę dymkę, imbir oraz sos sojowy.
Właściwości Kimchi
Ostrość i rześkość Kimchi sprawia, że świetnie smakuje i odświeża kubki smakowe – dzięki czemu samo danie główne, dłużej i bardziej nam smakuje.
Stanowi świetny dodatek do dań na ciepło czy zimno i jest niskokaloryczne oraz bogate w witaminy A, C, żelazo oraz wapno.
Jak smakuje Kimchi
Kiedy po raz pierwszy wkładasz kawałek kimchi do ust, odczuwasz potężną eksplozję smaków. Jest pikantne, ale nie przytłaczająco, z nutą kwaśności i delikatnym słodkim posmakiem. To kombinacja aromatycznych przypraw, głębokiej fermentacji i wyrazistego charakteru warzyw.
Może być lekko chrupiące lub miękkie, w zależności od preferencji, a każdy kęs jest podróżą po intensywnym smaku. Kimchi jest jak symfonia smaków, które tańczą na Twoich kubkach smakowych, sprawiając, że chcesz sięgnąć po kolejny kęs i odkrywać jego magiczne połączenia.
Kimchi do czego
Kimchi nadaje się do wzbogacenia obiadów, które opierają się o dania jednogarnkowe takie jak:
- gulasz
- curry
- leczo
- fasolka po bretońsku
- risotto
- itp.
Oraz inne cięższe obiady, oparte o smażone czy pieczone mięso, kurczaka, wołowinę a nawet ryby. Z dodatkami takimi jak ryż, ziemniaki. Może stanowić świetny substytut sałatki Colesław do hamburgerów. Kiedy pierwszy raz zjesz Kimchi, zdasz sobie sprawę z jego uniwersalności.

Jestem entuzjastą kuchni azjatyckiej, z pasją do przygotowywania sushi – od tradycyjnych po bardziej nietypowe kompozycje. Gotowanie to dla mnie okazja, by eksperymentować ze smakami i tworzyć coś wyjątkowego.
Interesuję się także kulturą Azji, w której odkrywam fascynujące tradycje i obyczaje. Na blogu dzielę się nie tylko przepisami, ale też ciekawostkami i inspiracjami, które przybliżają kuchnię oraz życie w krajach Dalekiego Wschodu.
One Comment