Łosoś TERIYAKI przepis
Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki jest pysznym składnikiem zestawów grillowanych sushi – hot setów. Jego przygotowanie jest bardzo proste a efekt wyśmienity!
Stopień trudności zależy od nas samych – możemy, bowiem sos teriyaki zrobić sami lub tez kupić gotowy w sklepie. Tutaj wersja dla tych, którzy mają ochotę poeksperymentować i stworzyć własną wersję sosu.
Lista zakupów:
– ok. 200 g łososia
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka łagodnego octu (ryżowego) lub sok z wyciśniętej cytryny
– imbir starty lub sproszkowany
– opcjonalnie sake/wódka/mirinu -1 łyżeczka
– opcjonalnie ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondelku, na średnim ogniu, do czasu aż konsystencja będzie zadowalająca. Należy pamiętać, że sos teriyaki powinien w przeciwieństwie do sosu sojowego być o gęstszej konsystencji. W wielu przepisach dodawana jest skrobia, jednak wtedy sos będzie bardziej przypominał kisiel, dlatego nie polecam tego sposobu.
Łososia płuczemy, obieramy ze skóry, usuwamy ości. Rybę zanurzamy w przygotowanym sosie i marynujemy ją do około godziny, a następnie grillujemy na patelni grillowej/grillu, ewentualnie pieczemy w piekarniku ( 190 stopni, 15 minut).
Tak przygotowanego łososia kroimy na kawałki i zawijamy wraz z ryżem i innymi dodatkami.
Smacznego!
Jestem pasjonatką kuchni azjatyckiej, a szczególnie uwielbiam sushi – od klasycznych nigiri po kreatywne maki. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się od prób odwzorowania ulubionych smaków w domu.
Poza kulinariami interesuję się kulturą Azji, poznając tradycje i zwyczaje krajów Dalekiego Wschodu. Na blogu dzielę się przepisami oraz ciekawostkami o kuchni i kulturze Japonii, Chin, Korei i innych państw azjatyckich.