Sałatka z wodorostów Wakame

smallsizeSalatka z wodorostow 2

Dzisiaj zapraszam na odświeżającą, letnią, zdrową sałatkę z wodorostów Wakame. Pamiętacie, że zawiera dużo błonnika, mikroelementów i witamin? A więc, do roboty!

Pomimo tego, że wodorosty wciąż nie cieszą się u nas wielką popularnością, to prostota ich przyrządzenia z pewnością nakłoni wszystkich czytelników do wypróbowania tego pysznego i szybkiego przepisu.

Danie w 15 minut? Prosty przepis. Proszę bardzo!

Lista zakupów:

  • wodorosty wakame
  • półtorej łyżki octu ryżowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka cukru lub miodu
  • szczypta soli do smaku
  • pół łyżeczki soku imbirowego
  • łyżka nasion sezamu
  • ćwiartka szalotki
  • opcjonalnie szczypta chili

Przygotowanie:

  1. Namocz wodorosty w dużej misce- jeśli wolisz je bardziej chrupkie pozostaw je w wodzie 5 minut, jeśli bardziej miękkie- 10 minut.
  2. Najważniejsze to sos- wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, miód/cukier. Dodaj przyprawy i wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Odcedź wodorosty, tak aby nie były przesiąknięte wodą i pokrój je na mniejsze kawałki.
  4. Dodaj następnie do wodorostów przygotowany dressing, posyp wszystko sezamem i dodaj pokrojoną uprzednio w kosteczkę cebulkę.

Gotowe!

Sałatka ta jest świetnym pomysłem na przystawkę –  często jest serwowana w restauracjach w oczekiwaniu na danie główne – sushi, czy też zupę.  Możemy też tak przygotowaną przekąskę zabrać na lunch!

Może być też dodatkiem do innych japońskich potraw, gdyż świetnie komponuje się z ryżem i mięsami, czy też jako dodatek do tofu.

Smacznego!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *