Sałatka z wodorostów Wakame
Dzisiaj zapraszam na odświeżającą, letnią, zdrową sałatkę z wodorostów Wakame. Pamiętacie, że zawiera dużo błonnika, mikroelementów i witamin? A więc, do roboty!
Pomimo tego, że wodorosty wciąż nie cieszą się u nas wielką popularnością, to prostota ich przyrządzenia z pewnością nakłoni wszystkich czytelników do wypróbowania tego pysznego i szybkiego przepisu.
Danie w 15 minut? Prosty przepis. Proszę bardzo!
Lista zakupów:
- wodorosty wakame
- półtorej łyżki octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka cukru lub miodu
- szczypta soli do smaku
- pół łyżeczki soku imbirowego
- łyżka nasion sezamu
- ćwiartka szalotki
- opcjonalnie szczypta chili
Przygotowanie:
- Namocz wodorosty w dużej misce- jeśli wolisz je bardziej chrupkie pozostaw je w wodzie 5 minut, jeśli bardziej miękkie- 10 minut.
- Najważniejsze to sos- wymieszaj ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, miód/cukier. Dodaj przyprawy i wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odcedź wodorosty, tak aby nie były przesiąknięte wodą i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Dodaj następnie do wodorostów przygotowany dressing, posyp wszystko sezamem i dodaj pokrojoną uprzednio w kosteczkę cebulkę.
Gotowe!
Sałatka ta jest świetnym pomysłem na przystawkę – często jest serwowana w restauracjach w oczekiwaniu na danie główne – sushi, czy też zupę. Możemy też tak przygotowaną przekąskę zabrać na lunch!
Może być też dodatkiem do innych japońskich potraw, gdyż świetnie komponuje się z ryżem i mięsami, czy też jako dodatek do tofu.
Smacznego!
One Comment