Jak jeść sushi. Prawidłowy sposób
Pierwsze spotkanie z sushi bywa dla wielu bardzo stresujące. Często nie wiedzą jak je jeść, w jakiej kolejności i czego użyć do jedzenia. Chciałbym Cię w tej chwili uspokoić, jedzenie sushi jest proste, wystarczy poznać kilka zasad.
Znajomość prawidłowego jedzenia sushi pomaga nam się poczuć komfortowo, przy okazji wybrania się do restauracji ze znajomymi, przyszłą dziewczyną czy np. podczas spotkania biznesowego. To ostatnie z doświadczenia wielu osób bywa najgorsze, nagła strata apetytu bywa standardem w takich sytuacjach 😉
Jak powinno się jeść sushi prawidłowo?
Na przygotowany spodek wlewamy odrobinę sosu sojowego. To właśnie w nim będziemy maczać kawałki sushi przed ich zjedzeniem. Sos sojowy doprawia i wzbogaca smak potrawy. Jeżeli jest to Twoja pierwsza przygoda z tym sosem, polecam na początku uważać gdyż jest on bardzo słony.
Zabierając kawałki sushi z wspólnego talerza zbieraj je szerszymi końcami pałeczek. Dzięki temu bardziej okrągłe końcówki, którymi jesz i wkładasz je do ust, nie dotkną przypadkowo innych kawałków sushi.
Kawałki jemy na raz
Sushi to unikalna potrawa, na której pełnię smaku składają się wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach. Dlatego szczególnie ważne jest, żeby kawałki sushi spożywać „na raz”, w całości. Bez przegryzania, porcjowania czy dzielenia na pół.
Używaj pałeczek lub rąk
Pomimo wielu głosów, które sugerowałyby że bardziej poprawna forma jedzenia sushi to ta z pałeczkami, to okazuje się, że obie formy są sobie równe i poprawne. Dlatego od Ciebie zależy, na którą się zdecydujesz. Często jednak pałeczki stanowią pewną trudność dla osób początkujących.
Jedna ważna rzecz – pomimo, że jest to wykonalne, sushi nie powinno spożywać się sztućcami.
Używaj właściwie imbiru
Marynowany imbir podawany jest wraz z sushi w celu przeczyszczenia kubków smakowych w trakcie jedzenia. Możesz ale nie musisz z niego skorzystać. Jeżeli w pewnym momencie zaczynasz czuć, że wszystkie smaki zaczynają Ci się zlewać – warto spróbować.
Jedzenie sushi z wasabi
Wasabi podawane wraz z sushi ma pozwolić na podostrzenie smaku, w momencie kiedy to potrzebne. Najlepiej jednak za każdym razem spróbować danego rodzaju sushi, żeby sprawdzić jego smak i ostrość. Często wasabi dodawane jest już do rolek w trakcie ich przygotowania i podwójna dawka może być przesadą.
Jeżeli jednak już się zdecydujesz nałóż pastę na kawałek sushi i zjedz go w całości. Nie dodawaj jednak wasabi do sosu sojowego, gdyż jest to niepoprawna metoda.
Jestem entuzjastą kuchni azjatyckiej, z pasją do przygotowywania sushi – od tradycyjnych po bardziej nietypowe kompozycje. Gotowanie to dla mnie okazja, by eksperymentować ze smakami i tworzyć coś wyjątkowego.
Interesuję się także kulturą Azji, w której odkrywam fascynujące tradycje i obyczaje. Na blogu dzielę się nie tylko przepisami, ale też ciekawostkami i inspiracjami, które przybliżają kuchnię oraz życie w krajach Dalekiego Wschodu.