Gra w rosyjską ruletkę, czy ryba FUGU!

ryba fugu

Co to jest Fugu?

Fugu (foo-goo) jest to ryba, która osiągnęła prawie, że mitologiczny status w zachodniej kuchni. Stała się synonimem podejmowania ryzyka, kulinarną grę w rosyjską ruletkę. Wszystko wzięło się z tego, że niewłaściwie przygotowane tej ryby grozi śmiercią nawet po spożyciu małej porcji, lub też ugryzieniu małego kąska z powodu silnej neurotoksyny, którą można znaleźć w tej rybie. Same mięso nie jest z natury trujące, to organy zawierają śmiertelne ilości tetrodotoksyny która może zanieczyścić mięso ryby, jeżeli nie jest ono przygotowane przez szefa kuchni, który jest specjalistą w dziedzinie przygotowania fugu. Co gorsze, nie jest znane antidotum, które mogłoby uratować życie po zatruciu.

Trujący posiłek

Trujący charakter dania bierze się z morskich mikroorganizmów, które wytwarzają neurotoksyny. Mikroorganizmy jako składnik łańcucha pokarmowego, w końcu trafia do ryb fugu. Choć sama ryba jest odporna na toksyny, to jednak substancja toksyczna koncentruje się w jej organach i skórze, ku wielkiemu rozczarowaniu potencjalnych drapieżników lub miłośników sushi. Poinformowano, że niewielka ilość toksyny, które trafia do mięsa ryb, lekko znieczula usta i usta podczas posiłku, a niektórzy nawet twierdzą, że wprowadza w łagodny stan euforii. Element niebezpieczeństwa mogą także zwiększyć niedoświadczenie, a nawet drobne pomyłki ze strony szefa kuchni . W Japonii, duża liczba osób umiera co roku z powodu zatrucia fugu właśnie z powodu niewłaściwie przygotowanej ryby, zwykle przez amatorów . Na marginesie, obecnie uważa się, że tetrodotoksyna jest używana na Karaibach przez praktyków Voodoo w tworzeniu „proszku zombie”, którego prawidłowo dobrana dawka może wywołać paraliż przypominający śmierć, który trwać może do godziny lub do kilku dni.

Fugu można aktualnie znaleźć w wielu miejscach, serwujących sushi i sashimi. Ze względu na popyt, odnotowano teraz znaczny wzrost hodowli ryb fugu, w których nie ma żadnego śladu toksyny, a zatem jakiegokolwiek ryzyka dla konsumenta. Sama ryba fugu w smaku nie powala z nóg, dlatego wielu miłośników sushi zastanawia się, dlaczego jest tak często wybierana, gdyż z pewnością można wybrać bardziej aromatyczną i smaczniejszą rybę.

Jednak, jak wiemy o gustach się nie dyskutuje:) nieprawdaż ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *