Gotowana kałamarcina w Japońskim stylu – przepis

kalamarnica 1

GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu. To danie przypomina mi smak Japonii.
Jest to bardzo proste i łatwe.

Lista zakupów:

  • Kałamarnica – 8 małych kałamarnic (lub 3 duże kałamarnice)
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka stołowa (15ml)
  • Sake – 1 łyżeczka stołowa
  • Mirin – 1 łyżeczka stołowa
  • Wody – 1 łyżka stołowa
  • Szalotka (opcjonalne)

Przygotowanie:

  1. Czyste kalmary pokroić na plastry około 1cm.
  2. Gotować sos sojowy, sake, mirin i wodę w garnku.
  3. Włożyć oczyszczone kalmary do garnka i gotować ok. 5 min.
  4. Podawać w misce i umieścić posiekane szalotkę na górze

Możesz kupić sos sojowy, sake i mirin w każdych delikatesach typu Piotr i Paweł, Alma.

Znajdziecie tam wiele różnych produktów, ale lepiej jest używać japońskich produktów dla tej potrawy.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *