Czym zastąpić sos rybny. Najlepsze zamienniki.

ryba i sos rybny 1

Lubisz smaki kuchni azjatyckiej, ale zapach sosu rybnego powstrzymuje Cię przed użyciem go w domu? A może prowadzisz kuchnię wegetariańską lub wegańską i szukasz alternatyw dla tradycyjnych składników dających intensywny, wyrazisty smak? Jeśli zastanawiasz się, jakim składnikiem możesz zastąpić sos rybny, mamy kilka propozycji dla Ciebie. Zaczynamy?

Sos sojowy – na pierwszy ogień

Sos sojowy to jeden z najprostszych i najłatwiejszych do znalezienia zamienników sosu rybnego. Nic dziwnego, bo jego umami, podobnie jak w sosie rybnym, jest śmiałe i mocne. Przy tworzeniu potraw, takich jak zupy czy dania z woka, sos sojowy może zapewnić znakomitą głębię smaku.

Sos tamari – naturalna umami

Tamari to gęstsza, mniej słona odmiana sosu sojowego, która dodaje bogactwa w dyskretny sposób. Często preferowany przez osoby na diecie bezglutenowej, sos tamari to doskonała alternatywa dla sosu rybnego.

Sos Worcestershire – zapomniany klasyk

Często niedostrzegany, sos Worcestershire to kwintesencja smaku licznych potraw kuchni azjatyckiej. Mieszanka octu, melasy, cukru, soli, anchois, towarów spożywczych, soi, cebuli, czosnku i przypraw daje smak, który jest pełen głębi i złożoności.


UWAGA: Standardowy sos Worcestershire zawiera anchois, dlatego nie jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Na rynku dostępne są jednak wersje wegańskie.

Miso – kremowa alternatywa

Miso to tradycyjna japońska pasta sojowa, która dostępna jest w różnych odmianach, od delikatnej i słodkawej, po ciemną i intensywną. Dzięki swej kremowej konsystencji, miso może dodać tekstury do sosów i zup.

Sezam oraz czosnek

Chociaż ta para może wydawać się zaskakującym wyborem, połączenie czosnku duszonego na wolnym ogniu z prażonym sezamem podejmuje walkę smakową na równi z sosami sojowymi czy Worcestershire.

Sos z czarnej fasoli

Jeden z ulubionych składników kuchni koreańskiej, sos z czarnej fasoli, to nieodzowny dodatek do wielu dań. Dodaj go do swojej zupy lub dania jednogarnkowego i ciesz się głębokim smakiem, tak charakterystycznym dla sosu rybnego.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *