Czy sos sojowy się psuje?
Zastanawiasz się czy sos sojowy się psuje? A może nie wiesz jak go prawidłowo przechowywać, czy jak rozpoznać już zepsuty sos? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Czy sos sojowy może się zepsuć?
Sos sojowy jak każdy inny artykuł spożywczy może się zepsuć. Nieotwarty potrafi stać naprawdę długo, co najcześciej sugeruje jego data przydatności zawarta na opakowaniu. Otwarty nadaje się do spożycia nawet kilka miesięcy!
Jeżeli zastanawiasz się ile można trzymać sos sojowy w lodówce – nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale zakłada się że do 6 miesięcy. Oczywiście mamy na myśli otwarty już sos.
Jak rozpoznać przeterminowany sos sojowy?
Sos sojowy po terminie może zmienić kolor, smak czy zapach. Choć dwa pierwsze nie zawsze oznaczają, że jego spożycie będzie szkodliwe.
Sos naturalnie wraz z czasem stawać się będzie ciemniejszy i silniejszy w smaku oraz aromacie. Wynika to z procesu utleniania.
Wyraźnie przeterminowany sos sojowy będzie wydzielał bardzo nieprzyjemny zapach, a w jego strukturze znajdziesz białe cząstki, które powstają w wyniku tworzenia się pleśni. W takim stanie sos jej przeterminowany i nie można go spożywać.
Czy sos sojowy trzeba przechowywać w lodówce?
Nawet po otwarciu butelki, nie ma konieczności przechowywaniu sosu sojowego w lodówce. Spokojnie wytrzyma on jeszcze długi czas trzymany w temperaturze pokojowej. Sos sojowy smakuje jednak najlepiej zaraz po otwarciu. Jeżeli chcesz podtrzymać ten smak – przechowuj go zamkniętego w lodówce.