Tempura w domu – łatwy przepis

krewetki z ciasta w drewnie 1

Istnieje w życiu kilka większych radości niż kilka kawałków doskonale smażonych warzywa w panierce tempura:). Jedzenie smażonych warzyw brzmi jak oksymoron – coś takiego jak połączenie czegoś zdrowego z grzechem. Warzywa w tempurze i sama tempura oczywiście nie jest zbytnio trudna do wykonania i można śmiało ją robić w domu – może to też być doskonały sposób do zrobienia doskonałych spotkań na każdego rodzaju spotkanie w domu 😉 Dodatkowym plusem może być także to – że jest to doskonały sposób aby oczyścić swoją lodówkę 🙂

Tempura – inaczej Japońska panierka.

Oto nasz łatwy i szybki przepis na wspaniałą tempurę.

Składniki:

  • Zimna woda
  • Średniej wielkości miska
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/8 łyżeczki sody do pieczenia
  • Żywność do smażenia (co co chcemy upiec w panierce ;))
  • Ręczniki papierowe (do odsączania tłuszczu)
  • Duża miska zimnej wody
  • Olej kuchenny
  • Ciężka patelnia lub średnio duża frytkownica

Wykonanie:

Wlać ok. jedną szklankę zimnej wody do miski

jak tempura 1

Wymieszać z wodą duże jajko, które powinno być dobrze schłodzone.

tempura2

Wymieszać 3/4 szklanki mąki i 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej z mieszaniną.

tempura3

Wymieszać lekko ciasto. Nie martw się o kilka, nierozpuszczonych małych grudek mąki. Za dużo mieszania spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca po smażeniu.

tempura4

Przechowywać ciasto tempura w lodówce podczas przygotowania żywności dla smażenia.

I teraz dowolny składnik – myjemy –kroimy – przyprawiamy – maczamy – smażymy 🙂

Co do tempury?

Tempura to tradycyjna japońska potrawa, w której skład wchodzi smażone ciasto, tworzące chrupiącą i delikatną powłokę. Choć tempura jest często kojarzona z krewetkami, w rzeczywistości istnieje wiele innych składników, które doskonale nadają się do smażenia w tempurze.

Oczywiście! Oto lista składników, które możemy smażyć w tempurze:

  • Krewetki
  • Dynia
  • Bakłażan
  • Marchew
  • Papryka
  • Cukinia
  • Grzyby shiitake
  • Pieczarki
  • Ser mozzarella

Te składniki doskonale komponują się z chrupiącą powłoką tempury, zachowując jednocześnie swój naturalny smak i konsystencję. Odkrywanie różnych kombinacji smakowych i eksperymentowanie z tempurą może prowadzić do ciekawych i satysfakcjonujących odkryć kulinarnych.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *