cook making  Japanese sushi rolls

Składniki

autor
  • Imbir Marynowany Imbir – przepis - Marynowany Imbir Pomimo szerokiego dostępu składników do sushi, oraz dodatków, takich jak imbir, wasabi czy też sos sojowy istnieje szerokie grono smakoszów, którzy wiele półproduktów przygotowują w zaciszu domowym. Jednym z przepisów, które chcielibyśmy polecić, jest przepis na marynowany imbir – nieodłączny dodatek każdego z zestawów sushi. Pomimo tego, że bardzo łatwo odnaleźć na sklepowych […]
  • {smallsize}ostry majonez Majonez do sushi – informacje ogólne - Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś dodatku do sushi w postaci majonezu. Ja, owszem i bardzo mnie to zadziwiło, gdyż wydawało mi się to zachodnim wynalazkiem, który miałby „wzbogacić” smak i dodać kaloryczności posiłkowi. Jednak, podczas poszukiwań internetowych natrafiłam na wersję japońską majonezu, która różni się od polskiego Winiary. Tak jak już wspominałam – Japończycy wszystko […]
  • wasabi1 Sushi Wasabi – informacje ogólne - Wasabi – czy wiesz, co jesz? Wasabi jest to kolejny tuż po marynowanym imbirze składnik, dodatek każdego zestawu sushi, bez którego nie można się obejść i prawidłowo celebrować sushi. Charakterystyczna barwa i niezapomniany smak z pewnością powoduje, że z pewnością dobrze wiecie o czym mówię:) Wasabi, a raczej wasabia japońska czyli jeszcze inaczej chrzan japoński […]
  • ryba2 Ryby do sushi - Ryby, czyli czego możemy się spodziewać po sushi. Podstawowym składnikiem każdego zestawu sushi jest ryba lub owoce morza. Rybę możemy zaserwować zarówno w postaci surowej jak i wędzonej, grillowanej lub marynowanej. Należy pamiętać, że nie każda surowa nadaje się do zjedzenia i wykorzystania. Dlatego proponuję skorzystać z poniższej listy, gdy będziemy zastanawiać się nad wyborem […]
  • glon1 Skarby morza – wodorosty – informacje ogólne - Wodorosty i algi morskie są bardziej skoncentrowanym źródłem pożywienia niż warzywa i owoce. Uprawiane od dawien dawna uznawane są przez Japończyków za rośliny, które przedłużają życie, wpływają pozytywnie na urodę i zapobiegają chorobom. Od tysięcy lat są nieodłącznym składnikiem azjatyckiej diety. Istnieje ponad dwadzieścia  jadalnych odmian wodorostów i wciąż odkrywane są nowe. Do najbardziej powszechnych […]
  • mirin Mirin – informacje ogólne - Mirin Mirin jest to słodkie wino ryżowe, którego nie pijemy, lecz które dodajemy do przygotowania wielu japońskich potraw. Zawiera około 14% alkoholu, którego większość wyparowuje w trakcie gotowania. Jest uzyskiwana poprzez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu z wódką ryżową. Proces produkcji przebiega podobnie do produkcji sake, trwa kilka miesięcy. W toku produkcji otrzymywane są dwie odmiany […]
  • Halved Avocado bxp159773h Awokado – informacje ogólne - Awokado Inna nazwa awokado, znacznie rzadziej używana to smaczliwka wdzięczna, która bardzo naturalnie oddaje opis tego owocu. Jest po prostu wdzięczne i smaczne! Awokado jest szczeroko używane w kuchni zarówno europejskiej, jak i japońskiej. Jest świetnym składnikiem wszelkich rodzajów sushi, zarówno jako samotny składnik wegetariańskich wersji sushi, lub jako dodatek do łososia, tuńczyka lub węgorza. […]
  • rzodkiew-daikon-500g Daikon czyli rzepa, czyli rzodkiew japońska:) - Daikon czyli rzepa, czyli rzodkiew japońska:) Wiele nazw wprowadza miłośników sushi w konsternację i zakłopotanie przy zamawianiu sushi. Tak też jest w przypadku rzepy japońskiej, która tak naprawdę jest japońską rzodkwią, czyli daikon, która w zestawach sushi jest podawana w postaci oshinko. Oshinko, jest marynowaną formą tego warzywa. Ma silny smak, więc może służyć jako […]
  • soja1 Sos do sushi – sos sojowy – informacje ogólne - Sos sojowy Sos sojowy jest podstawowym składnikiem przypraw w całej kuchni azjatyckiej. Produkowany od tysięcy lat, ten słony, brązowy płyn jest utworzony z sfermentowanych ziaren soi, zmieszanych z pewnego rodzaju pieczonym ziarnem (popularnie jest to pszenica, jęczmień lub ryż), obficie przyprawiony solą i dodatkiem specjalnej formy drożdży. Zostawiany jest na kilka miesięcy by dojrzał, następnie […]
  • asparagus1 Jakie szparagi? Jak gotować szparagi? - Szparagi                 Szparagi to świetna alternatywa na wiosenny obiad, a także niedoceniony jeszcze składnik sushi. Najczęściej można go spotkać w formie maków wegetariańskich. Na rynku możemy spotkać w okresie wiosenno-letnim dwie odmiany szparagów – zielone i białe. Moim faworytem są zielone, gdyż można je również jeść na surowo, gdy są młode i świeże, smakują wtedy […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: