eyefi-pride-parade-3711484-o

Ciekawostki

autor
  • sushi-77 Sushi 77 - Sushi 77 Sushi 77 jest siecią wiodących restauracji japońskich w Polsce. Posiada liczne filie w praktycznie wszystkich większych miastach w Polsce. Możemy je znaleźć w Warszawie, w Krakowie, we Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Koszalinie oraz w Sopocie. W większych miastach restauracja oferuje kilka miejsc, położonych w różnych częściach miast. Restauracje znajduję się zarówno w uliczkach centrum […]
  • 789220_48093593 Kuchnia Japońska – Rzodkiew - Japońska rzodkiew różni się od niewielkiej, okrągłej, czerwonej rzodkiewki popularnej na Zachodzie. Biała odmiana ma 20-60 cm długości i stożkowate lub cylindryczne korzenie o zaostrzonych, okrągłych, często zielonych końcach, czasem z kilkoma białymi wąsami. Skórka jest biaława i przezroczysta, a miąższ biały. W rzodkwi najważniejszy jest korzeń, który bardzo drobno posiekany stanowi przybranie do sashimi […]
  • sushi2-580-550x266 Sushi = surowa ryba? Zdecydowanie nie! - Na początku był ryż Wbrew obiegowej opinii, głównym składnikiem klasycznego sushi nie jest ryba, lecz  ryż. Tak inny od gatunków, które zjadamy na codzień, powinien być lepki, miękki i mieć słodki posmak. To własnie on ma trzymać w ryzach pozostałe składniki i być podkładem dla ich smaku oraz aromatu. Ziarna tej odmiany są mniejsze  i […]
  • izumi logo Izumi Sushi - Izumi sushi                  Izumi sushi jest to sieć dwóch warszawskich restauracji sushi, które szczycą się świetnymi opiniami pośród wszystkich miłośników sushi oraz kuchni azjatyckiej. Pierwsza restauracja mieści się na placu Zbawiciela, natomiast druga lokalizuje się w bardzo oryginalnym i godnym odwiedzenia miejscu, jakim jest Palmiarnia. Tam pośród gąszczu wiekowych palm serwowane są oprócz dań sushi […]
  • FY177 Co nieco na temat wartości odżywczych sushi - Sushi, z jego dużą zawartością  ryb, ryż i warzyw surowych lub gotowane na parze, to dobry wybór gdy masz ochotę zjeść coś smacznego, co przy okazji jest mało kaloryczne i zawiera znikomą ilość niezdrowych tłuszczów. Mistrzowie sushi przygotowujący sushi wykorzystują różne gatunki ryb, takie jak tuńczyk, łosoś, miecznik lub krewetki. Miłośnicy sushi, którzy muszą utrzymać […]
  • {smallsize}ostry majonez Majonez do sushi – informacje ogólne - Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś dodatku do sushi w postaci majonezu. Ja, owszem i bardzo mnie to zadziwiło, gdyż wydawało mi się to zachodnim wynalazkiem, który miałby „wzbogacić” smak i dodać kaloryczności posiłkowi. Jednak, podczas poszukiwań internetowych natrafiłam na wersję japońską majonezu, która różni się od polskiego Winiary. Tak jak już wspominałam – Japończycy wszystko […]
  • wasabi1 Sushi Wasabi – informacje ogólne - Wasabi – czy wiesz, co jesz? Wasabi jest to kolejny tuż po marynowanym imbirze składnik, dodatek każdego zestawu sushi, bez którego nie można się obejść i prawidłowo celebrować sushi. Charakterystyczna barwa i niezapomniany smak z pewnością powoduje, że z pewnością dobrze wiecie o czym mówię:) Wasabi, a raczej wasabia japońska czyli jeszcze inaczej chrzan japoński […]
  • tempura1 Czym tak naprawdę jest tempura sushi? - Czym tak naprawdę jest tempura? Tempurą może być wszystko. Tajemnicą jest panierka, czyli ciasto, w którym następnie maczamy, obtaczamy, zanurzamy itp. to, na co mamy aktualnie ochotę. Tak naprawdę pomysłodawcami byli Portugalczycy, ale to Japończycy do perfekcji opanowali tę technikę przygotowywania potraw. Ciasto powinno być idealnie chrupiące, cienkie i dobrze przyprawione. Co możemy w takim […]
  • wroc2 Sushi we Wrocławiu - Sushi we Wrocławiu We Wrocławiu, jak grzyby po deszczu wyrosły restauracje i bary sushi. Nie nadążam nad ilościami tych nowo otwieranych i z przyzwyczajenia ale i też z zaufania odwiedzam regularnie trzy miejsca na mapie wrocławskich sushi knajpek. Przede wszystkim 77 Sushi. Wiele osób z podejrzliwością podejdzie do sieciówki, jaką jest ta właśnie restauracja, jednak […]
  • glon1 Skarby morza – wodorosty – informacje ogólne - Wodorosty i algi morskie są bardziej skoncentrowanym źródłem pożywienia niż warzywa i owoce. Uprawiane od dawien dawna uznawane są przez Japończyków za rośliny, które przedłużają życie, wpływają pozytywnie na urodę i zapobiegają chorobom. Od tysięcy lat są nieodłącznym składnikiem azjatyckiej diety. Istnieje ponad dwadzieścia  jadalnych odmian wodorostów i wciąż odkrywane są nowe. Do najbardziej powszechnych […]
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: