Jak jeść sushi? Zasady savoir-vivre

0 Opublikowane przez - Marzec 7, 2019 - Uncategorized

Japonia jest krajem bogatym w rytuały, dotyczy to także jedzenia. Warto przyswoić sobie najprostsze zasady, aby nie popełnić faux pas, szczególnie podczas podróży do Japonii. Sposób jedzenia sushi jest ściśle określony, aby jak najlepiej wydobył smak serwowanej potrawy.

Od czego tu zacząć…?
– Przed podaniem sushi powinniśmy otrzymać wilgotny ręcznik (oshibori). Odświeżamy dłonie, a ręcznik odkładamy na podstawkę. To samo robimy po skończonym posiłku.
– Sushi możemy jeść pałeczkami (hashi), bądź palcami (stąd wspomniany wcześniej ręczniczek). Obie techniki są jak najbardziej wskazane. Sztućce?! Serio?! Pomyślałeś o nich?! To wykluczone!
– Gdy zamawiamy sushi-set ze znajomymi, powinniśmy zabierać kawałki sushi „tępą stroną” pałeczek ze wspólnego talerza.
– Nie nadgryzamy maków, ponieważ wtedy nie smakują one tak jak powinny. Uważane jest to za nieodpowiednie i nie pozwoli nam to poczuć smaku sushi, który wydobyć można zjadając wszystkie składniki jednocześnie.
– Nie nakładamy imbiru bezpośrednio na porcję sushi.
– Nalewamy niewielką ilość sosu sojowego do miseczki, aby nie „zatapiać” porcji sushi.
– Wasabi jest dodatkiem do sushi. Nie musimy go nakładać na każdy kawałek.
– Jeżeli nasz zestaw składa się z różnych rodzajów sushi, najpierw zjadamy te zawinięte w nori. Niestety, wodorosty szybko tracą swoją chrupkość, absorbując wilgoć z ryżu.
– Nigiri wkładamy do ust tak, aby ryba dotykała naszego języka.
– Odpowiednim napojem jest ciepła sake, lecz przed podaniem sushi lub zielona herbata, która możemy pić w trakcie konsumpcji.

Sposoby jedzenia sushi:
– Chwytamy sushi pałeczkami lub palcami, a następnie delikatnie moczymy je w sosie sojowym.
– Zanurzamy imbir w sosie sojowym, czekamy aż ocieknie nim kawałek sushi, a następnie jemy imbir, później sushi.

A co potem?
– Powinniśmy zacząć spożywać sushi od zjedzenia marynowanego imbiru, ponieważ oczyszcza on nasze kubki smakowe.
– Mocząc sushi w sosie sojowym, pamiętajmy, aby aplikować go na rybę, owoce morza, bądź nori. Nietaktem jest gubienie ziaren ryżu w miseczce z sosem.
– Nie powinniśmy zbyt intensywnie moczyć kawałka sushi w sosie sojowym, ponieważ może to zagłuszyć właściwy smak sushi, szczególnie surowej ryby. Odnosi się to także do wasabi.
– W żadnym wypadku nie nabijamy kawałków sushi na pałeczki, ani nie przekazujemy sobie sushi z pałeczek do pałeczek.
– Zakończenie posiłku możemy zasygnalizować… Zjedzeniem wszystkich porcji! Niegrzeczne jest pozostawienie kawałków sushi. Pałeczki opieramy o brzeg talerzyka lub odkładamy na miseczkę z sosem sojowym.

Na koniec – ciekawostka! Japończycy wierzą, że kobiety mają podwyższoną temperaturę dłoni, dlatego nie powinny robić sushi, ponieważ ma to negatywny wpływ na surową rybę.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: