Agencja kosmiczna NASA udostępniła niedawno setki nowych zdjęć satelitarnych. Wśród nich są ujęcia przestawiające koreańskie plantacje wodorostów do celów spożywczych. Zdjęcia robią wrażenie!
Wodorosty, znane nam pod nazwą „Wakame” lub „Nori” są popularnym składnikiem w japońskiej kuchni. Ten przysmak kojarzony z sushi, zdobył serca miłośników japońskiej kuchni na całym świecie. Nie wszyscy wiedzą jednak, że obecnie 90% jadalnych wodorostów pochodzi ze specjalnych hodowli. Jedną z nich, funkcjonującą u wybrzeży Korei Południowej, możemy zobaczyć na zdjęciach!
Widoczne na zdjęciach uprawy dotyczą dwóch rodzajów glonów, popularnie wykorzystywanych w azjatyckich potrawach. Pierwszy z nich to Undaria (czyli po japońsku glony Wakame), oraz Pyropia Gim – popularne na całym świecie Nori. Glony są jednym z najzdrowszych artykułów spożywczych na świecie!
Hodowla glonów jest wyjątkowo przyjazna dla środowiska. Podczas gdy większość upraw rolniczych w obecnych czasach potrzebuje ogromnych nakładów słodkiej wody oraz chemikaliów – glony nie potrzebują żadnego z tych elementów. Rozwijają się naturalnie w morskiej wodzie. Uprawa glonów nie ma żadnego negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne.
Hodowle glonów najczęściej zlokalizowane są u wybrzeży Korei, Japonii, Chin i Indonezji, jednak mniejsze uprawy możemy spotkać nawet w europejskich krajach takich jak Szwecja i Norwegia!
Brak komentarzy