18 czerwca – Światowy Dzień Sushi🍣😍

0 Opublikowane przez - Czerwiec 17, 2017 - Ciekawostki, Galeria
Sushi, najpopularniejsza Japońska potrawa na świecie. Ma wielowiekową historię, pod koniec II w. naszej ery, w słowniku powstałym na terenie Chin, po raz pierwszy pojawia się wzmianka o sushi.

Narodziny sushi

W najdawniejszych czasach solone, surowe ryby przekładano warstwami gotowanego ryżu i pozostawiano na okres od jednego do trzech lat, aż do całkowitego sfermentowania bez dopływu powietrza. Zjadano tylko rybę z ugotowanym ryżem, a sfermentowany ryż wyrzucano.

Później okres fermentacji ulegał skróceniu ( od miesiąca do kilku dni) i zjadano zarówno rybę jak i ryż. W kolejnym etapie zastosowano ocet ryżowy do zakwaszania ryżu, którym przekładano warstwy przyprawionej ryby, przygniatano kamieniem i pozostawiano na noc. Tak spreparowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia. Natomiast cienkie plastry świeżej ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu przygniecione tylko za pomocą deseczki i pokrojone na małe prostokątne porcje, były gotowe do jedzenia po kilku godzinach.

Tak dochodzimy do etapu, w którym plastry świeżej ryby i kulki zakwaszonego ryżu formuje się ręcznie w porcje gotowe do natychmiastowej konsumpcji. To Nigiri-sushi, nazywane także Edo-mae , wspaniałe  sushi, z którym  mamy do czynienia w większości restauracji sushi w Japonii i na całym świecie. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił się w prawdziwą sztukę.
Sushi wcale nie oznacza dań z surowej ryby – są to dania sporządzone z zakwaszonego ryżu z dodatkiem ryb i owoców morza (mogą być surowe lub gotowane) lub innych składników (różnych warzyw, plastrów wołowiny lub omleta z jaj przyprawionego bulionem rybnym itp.). Natomiast plastry surowej ryby, do których osobno podaje się  porcję ryżu to sashimi.
Sushi ciągle się zmienia, rozwija i wzbogaca. W mniejszym stopniu dotyczy to samego procesu przygotowania sushi, natomiast ciągłem zmianom podlega sposób podania i składników, których używa się do tworzenia tych zdrowych i smakowitych dań.

Obecnie najpopularniejsze formy sushi to :

Nigiri-sushi (ręcznie formowane porcje ryżu i plastry ryby lub inne dodatki),
Oshi-sushi (sushi z Osaki – prasowane, kwadratowe porcje ryżu przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej ryby),
Maki-sushi (kawałki ryb, owoców morza i warzyw zawinięte w przyprawiony octem ryżu i suszone wodorosty nori),
Chirashi-sushi (przyprawiony octem ryżu, na którym układa się różnorodne składniki).

Warto spróbować sushi. Jest lekkie, dietetyczne, pożywne, dlatego też Haiku Sushi zaprasza na specjalną promocję z okazji Światowego Dnia Sushi, można zdobyć  nową rolkę GRATIS! 😍😍😍

Wystarczy, że w dniach 17-18.06 złożysz zamówienie za minimum 70zł i podasz hasło: Światowy Dzień Sushi, a dostaniesz od nas wyjątkową Tempura Roll z Rybą Maślaną🍣  o wartości 37zł GRATIS❗❕❗

😃

Zadzwoń i zamów 😊

KRAKÓW 791 792 424

ZAPRASZAMY!

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: