Jak przygotować ryż do sushi?

1 Opublikowane przez - Sierpień 19, 2016 - Przepisy, Składniki

Przygotowanie ryżu do sushi może wydawać się na początku wielkim wyzwaniem i trudnością jednak z biegiem czasu oraz liczbą ugotowanych porcji może się stać to taką samą czynnością jak gotowanie ryżu na pomidorówkę:) Główną różnicą jest dodatek octu ryżowego i ciut więcej cierpliwości i pracy niż zazwyczaj.

Zacznijmy jednak od początku – czy zwykły ryż nadaje się do zrobienia sushi? Niestety nie – próbować oczywiście można, jednak efekt nie będzie zbyt zadowalający. Różnica polega przede wszystkim na kleistości. Ryż do sushi jest bardziej kleisty, ponieważ pokrywa go duża ilość skrobi, dzięki czemu dużo łatwiej można go formować. Japończycy jak zwykle pomyśleli o wszystkim i wyprodukowali specjalny ryż, który nazywają „shari”, jednak posługując się nazwą „ryż do sushi” znajdziemy z pewnością odpowiedni produkt na półkach sklepowych supermarketów, w dziale z produktami azjatyckimi.
Bardzo ważnym elementem jest przepłukanie ryżu w bieżącej wodzie przez 1-2 minut lub pozostawienie go na około 15 minut w wodzie. Generalnie im lepiej wypłuczemy ryż przed gotowaniem tym lepszą będzie miał kleistość i tym łatwiej będzie się nam z nim pracowało przy przygotowaniu elementów sushi.

Po wypłukaniu wsypujemy ryż do garnka i dodajemy wodę. Zasada jest inna niż przy gotowaniu zwykłego ryżu – tutaj dodajemy na jedną szklankę ryżu 1,25 szklanki wody. Pamiętajmy o tym, gdyż dodając zbyt dużo wody uzyskamy kleik a nie prawidłową konsystencję.

2      3

4      6

Początkowo ryż gotujemy na wysokim ogniu przez minutę/dwie dopóki nie zagotuje się woda, następnie skręcamy gaz na minimum i przykrywamy garnek. Nie musimy mieszkać – dobry gatunkowo ryż nie wymaga tego wysiłku 🙂 Gotujemy dopóki nie zniknie poziom wody nad ryżem lub gdy powierzchnia przestanie „bąblować”.

Ważnym elementem jest także wyciąganie ryżu z garnka – tak, tak to nie żart 🙂 Należy do tego używać DREWNIANEJ łyżki gdyż metalowa może uszkodzić ziarenka ryżu a ponadto po podaniu octu zareagować i zmienić zupełnie smak ryżu.
Mamy ryż, teraz należy go odpowiednio przyprawić. Do tego celu polecam wykorzystać gotowy do kupienia ocet ryżowy. Możemy dodatkowo dołożyć cukier i sól, lub wykorzystać specjalną mieszankę wykorzystywaną w tym celu. Dodajemy, mieszamy i czekamy aż ryż ostygnie. Ważne! Nie studźmy ryżu zbyt gwałtownie, wystawiając go na temperaturę niższą niż pokojowa, to też zmieni jego konsystencję. Nie używajmy też zbyt ciepłego i gorącego ryżu.
Spokojnie poczekajmy aż ryż wystygnie i rozpocznijmy najlepszą zabawę… 🙂

Smacznego!

1 komentarz

  • Haiku Sushi – blog | Jak zrobić futomaka z surowym łososiem? Wrzesień 9, 2016 - 2:39 pm Odpowiedz

    […] składniki: -nori -ryż (jak przygotować ryż do sushi) -wasabi -serek Philadelphia -sałata -tamago (jak przygotować tamago) -świeży ogórek […]

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: