Przepis na Miso z grzybami shiitake.

3 Opublikowane przez - Maj 20, 2016 - Przepisy

Przygotowanie zupy Miso jest bardzo proste. Jedynym wyzwaniem jest zdobycie wszystkich potrzebnych składników, ale dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych.

Idąc na zakupy musimy wrócić z:

✔ garścią suszonych grzybów shiitake;

✔ szklanką bulionu dashi/osobę;

✔ 1 łyżką pasty miso/osobę;

✔ 2 łyżkami sosu sojowego;

✔ opcjonalnie 200g somen, czyli makaronu azjatyckiego;

✔ pęczkiem szczypioru.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw na około pół godziny, aż zmiękną.
  2. Czekając na grzybki, przygotuj podstawową zupę miso – podgrzej bulion, dodaj pastę miso oraz sos sojowy.
  3. Miękkie grzyby pokrój w paseczki  i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko do 15 minut.
  4. Jeśli decydujemy się na dodatek w postaci makaronu somen (jest łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością), przygotowujemy go wedle przepisu na opakowaniu – gotujemy około 2 minuty.
  5. Makaron odcedzamy, przekładamy do misek i zalewamy zupą misą. Na samym końcu, już w talerzach posypujemy całość szczypiorkiem lub porem.
Haiku na dziś:

majową porą
miso razem robimy
przy stole jemy

SMACZNEGO! 🙂

3 komentarze

  • Katarzyna Lipiec 27, 2016 - 9:39 pm Odpowiedz

    Bardzo przyjemny przepis.

    Zupka także wyszła super. 😀

    • admin Lipiec 31, 2016 - 1:00 pm Odpowiedz

      Bardzo się Cieszę, że przepis się przydał 🙂 💙

  • przepis na naleśniki Wrzesień 25, 2016 - 11:22 pm Odpowiedz

    Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: