Dla smakoszy sushi imbir kojarzy się przede wszystkim jako dodatek, którego główną właściwością jest oczyszczanie kubków smakowych. Od wielu stuleci używany w medycynie i kuchni głównie ze względu na właściwości wynikające z zawartych w nim składników.
Imbir ma wiele zastosowań, poniżej kilka z nich:
- Działa rozgrzewająco, polepsza krążenie krwi, jest używany w preparatach kosmetycznych wyszczuplająco-modelujących i zwalczających cellulit.
- Przypisuje się mu właściwości anty rakotwórcze, ponieważ powoduje śmierć komórek nowotworowych.
- Jest doskonałym naturalnym środkiem wykrztuśnym, po zmieszaniu go z czystym miodem. daje natychmiastową ulgę od objawów przeziębienia i grypy.
- Działając przeciwbakteryjnie łagodzi przebieg stanów zapalnych gardła i dróg oddechowych.
- Niektóre związki chemiczne imbiru mają działanie przeciwbólowe, rewelacyjnie działając na bóle menstruacyjne oraz migrenowe.
- Ma bardzo pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Pomaga w trawieniu tłuszczy i białek, jest także stosowany w leczeniu wzdęć i zgagi. Jest doskonałym naturalnym środkiem na niestrawność.
- Jest też bardzo użyteczny w radzeniu sobie z porannymi mdłościami kobiet w ciąży oraz w chorobie lokomocyjnej.
- Przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i wpływa pozytywnie na układ krzepnięcia krwi, zmniejsza się przez to ciśnienie krwi, ryzyko udaru i chorób serca.
Cóż więcej można dodać, jedzcie imbir! Ponieważ jest jedną z najbardziej wartościowych roślin występujących na świecie. Zawiera m.in. wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, selen, sód, witaminę C, E oraz B6. Oprócz nich jest źródłem białka, błonnika oraz olejków eterycznych, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach. Może was wspomóc w walce z niejedną chorobą, dlatego…
Na zdrowie!

Brak komentarzy