Łosoś i awokado królują na stołach!

2 Opublikowane przez - Wrzesień 23, 2015 - Uncategorized

 

Sushi z awokado i łososia

———————————————————————-

sushi z awokado

Składniki:
250 g  ryżu do sushi
3 łyżki octu ryżowego
1  awokado, pokrojone na cienkie plasterki
3 łyżki pasty wasabi
200 g łososia w kawałkach
200 g ogórka bez  skórki, pokrojonego na cienkie plasterki
sos sojowy
marynowany imbir
1 mata do sushi
folia
sushi łosoś

Sposób przygotowania:
– Ryż wypłucz kilkukrotnie,
–  Odcedź.
– Ugotuj go w grubym garnku w 1 szklance wody.
– Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
-Zdejmij z ognia, odstaw ryż na 10 minut.
-Dodaj ocet.
Ułóż połowę awokado na folii. Odstaw. Wysyp ryż na matę i uformuj warstwę o grubości 2 cm. Wysmaruj wasabi rozmieszanym w 1 łyżce wody. Połóż łososia, ogórek i pozostałe awokado pośrodku ryżu. Roluj matą i dociskaj. Uformowany wałek połóż na folii z awokado.

Otocz wałek. Usuń folię, przyciśnij.

Odpowiednim nożem pokrój sushi na kawałki. Podawaj z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

 

Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini

salatka_z_lososiem_awokado

Składniki

2 porcje
  • 2 filety z łososia, każdy po ok. 150 g
  • mieszanka sałat z rukolą
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki sezamu
Marynata do łososia:
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Dressing tahini:
cayenne-tahini-dressing
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Odciąć skórkę z łososia, filety opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i papryką w proszku, następnie wysmarować oliwą. Odłożyć na ok. pół godziny
  • Zamarynowanego łososia można upiec w piekarniku lub usmażyć. Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 240 stopni lub włączamy funkcję grilla na dużą moc. Łososia ustawiamy nieco wyżej niż w środkowej części piekarnika. Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy łososia i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aby się zarumienił
  • Na talerzach ułożyć sałatę, dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz skropione sokiem z cytryny awokado, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na sałacie położyć łososia, polać winegretem (wymieszać ) i posypać zrumienionym sezamem

Tatar z łososia i awokado

Tatar-z-wedznego-lososia-1

 
Składniki

  • 300 g  fileta z łososia
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 cukinia
  • do przybrania opcjonalnie kawior
  • do przybrania rzeżucha
  • 1 łyżka wasabi
  • 50 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 pęczki dymki
  • 1 awokado
  • 1 łyżka lekko zmielonej soli gruboziarnistej

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj łososia na bardzo drobną kosteczkę.
  • Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Aby zachować zielony kolor, należy od razu skropić miąższ sokiem z połowy limonki albo cytryny. Aby awokado nie brązowiało, należy zostawić również pestkę.
  • Cebulki pokrój w cieniutki krążki. Wymieszaj sos sojowy z wasabi.
  • Oliwę wymieszaj z resztą soku z limonki lub cytryny i solą. Powstałą w ten sposób marynatą posmaruj plastry cukinii.

Krążek deserowy połóż na talerzu, włóż na niego łososia i lekko przyciśnij łyżką. Dodaj awokado, później kawior z łososia, krążki z cebulki i rzeżuchę. Obok połóż plastry cukinii. Mieszankę wasabi-sojową pozostaw w naczynku, aby każdy mógł dowolnie doprawić łososia.

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: