Wady spożywania sushi /

4 Opublikowane przez - Wrzesień 9, 2015 - Uncategorized

Pomimo iż sushi jest najpopularniejszym daniem pochodzącym z Japonii to jednak ma też wady.

Chcesz wiedzieć jakie?

Zapraszam

Wady spożywania sushi

Nieodpowiednio przygotowane sushi, lub uczynienie tego z niższej jakości składników, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Surowe ryby mogą zawierać w sobie groźne bakterie oraz pasożyty. Poza tym ryby łowione w niektórych rejonach mogą zawierać duże stężenia różnych metali ciężkich, co szczególnie niebezpiecznie wpływa na spożywanie  ryby surowej, nieprzetworzonej.

pollution-722455_640

Sushi może prowadzić do zakłócenia funkcjonowania układu trawiennego.

Do głównych objawów zatruć można zaliczyć: wymioty, biegunki czy ból brzucha.


Choroba sushi – Anisakioza

Anisakioza jest chorobą pasożytniczą wywoływaną najczęściej przez nicienie z rodzaju Anisakis.

Efektem jej jest spożywanie ryb nieprzyrządzonych podawanych na surowo. Do objawów choroby zaliczamy między innymi: wymioty, nudności, bóle brzucha. Chory zaczyna je odczuwać na kilka godzin po spożyciu sushi.

sushiiiiii

 Dodatkowym objawem może być uporczywy kaszel, z którym chory wypluwa larwy nicienia.

Bardzo niebezpiecznym powikłaniem, a zarazem objawem choroby, jest możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego związanego z reakcją alergiczną organizmu.

Chorego w szpitali będzie czekać gastroskopia, która pomoże w zbadaniu larw bytujących w układzie trawiennym.

Wybierając więc restaurację podającą sushi lepiej sprawdzić wcześniej jej oceny oraz nigdy nie kupować niesprawdzonych zestawów sushi sprzedawanych w zwykłych sklepach.

 

 

Przy spożywaniu sushi uważaj na:

sód

zawarty w sosie sojowym (sód jest szkodliwy szczególnie dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi czy tendencją do obrzęków)

rtęć

(ryby żyjące w otwartych akwenach wodnych są narażone na kontakt z rtęcią, która jest znana ze swoich neurotoksycznych własności. Wraz z rybą rtęć przedostaje się do naszego organizmu. Dzieci, kobiety w ciąży oraz planujące zajście w ciążę powinni ograniczyć spożycie tych ryb)

ukryta kaloryczność

(niektóre dodatki np. majonez, ser kremowy, awokado, żółtko jaja czy tłuste ryby są jednak dość kaloryczne sprawiając, że sushi może się stać skoncentrowanym źródłem energii i tłuszczu)
przykład: porcja (30g) sushi – jeden „krążek” – z surowym tuńczykiem – rybą tłustą – posiada 42 kcal. Jest to jednak porcja mała.

monster-426996_640

bakterie

(już złowione ryby mogą zawierać pewne ilości bakterii, a nieodpowiednie ich przechowywanie w temperaturze powyżej 0oC może dodatkowo jeszcze zwiększyć ich ilość. Pasożyty giną w odpowiednio niskiej temperaturze. Głębokie mrożenie jednak nie zabija bakterii a jedynie może zahamować lub spowolnić ich rozwój)

Zagrożenia spowodowane spożyciem sushi

Już złowione ryby mogą zawierać pewne ilości bakterii, a nieodpowiednie ich przechowywanie w temperaturze powyżej 0oC może dodatkowo jeszcze zwiększyć ich ilość.

Co więcej, bakterie bytujące na mięsie ryb powodują jego rozkład, w skutek czego w rybach powstajehistamina. Histamina to substancja chemiczna, która naturalnie występuje w naszym organizmie, jednak spożycie jej w dużych ilościach wywołuje reakcję toksyczną – skombrotoksizm. Obróbka termiczna nie powoduje rozkładu tego związku. Objawami skombrotoksizmu są: spadek ciśnienia krwi, ból głowy, nudności, wymioty, biegunka, wysoka gorączka, trudności w oddychaniu, pąs na twarzy, opuchlizna miejscowa, możliwe są także uczucie palenia oraz mrowienie w ustach.

Ryby, które szczególnie mogą nam zagrozić w tym przypadku, to makrela, morszczuk, tuńczyk. Na szczęście jest to dość łagodna choroba, może rozwinąć się bardzo szybko – już od kilku minut do kilku godzin, a czas jej trwania wynosi od kilku do kilkunastu godzin.

Wirusy to kolejne zagrożenie występujące przy spożywaniu ryb. Bardzo często można zatruć się wirusem zapalenia wątroby typu A. Zakażenia wirusami ryb jest efektem zanieczyszczenia przez człowieka środowiska wodnego bądź skażenia mięsa ryb podczas jego obróbki czy przetwórstwa.

Innym możliwym problemem jest zatrucie pasożytami. Na szczególną uwagę zasługuje nicień Anisakis simplex, który wywołuje anisakiozę. Po spożyciu skażonej ryby pojawia się: niekiedy bardzo ostry ból brzucha, mdłości, wymioty oraz objawy alergiczne: uczucia palenia w ustach, zaczerwienienie, zapalenie części skory. Objawy mogą pojawić się od kliku godzin nawet do 2 dni po spożyciu pasożyta. Najczęściej możemy zarazić się tymi pasożytami jedząc łososia, morszczuka, makrelę, dorsza.

ryba

W wyniku zanieczyszczeń środowiska ryby mogą gromadzić w swoich organizmach także metale ciężkie, jak rtęć, kadm czy ołów. Częste spożywanie ryb narażonych na skażenie tymi metalami, może być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia.

Dlatego sushi unikać powinny dzieci oraz kobiety w ciąży.

Jak się ustrzec?

Przed wszystkim ważne jest szybkie chłodzenie i/lub zamrażanie złowionych ryb.

Rozwój bakterii jest wówczas zahamowany. Mrożenie ryb w temperaturze -20 oC przez co najmniej 24 h chroni przed zatruciem pasożytem Anisakis simplex.

Ważne jest również stosowanie odpowiednich praktyk higienicznych przy obróbce i przetwórstwie ryb.

Istotnym punktem jest także skąd pochodzą ryby. Ryby hodowane w akwakulturach – sztucznie zbudowanych zbiornikach – są wolne od skażenia pasożytami wywołującymi anisakiozę. Jedynym zagrożeniem mogą tu być pozostałości po lekarstwach weterynaryjnych, dlatego ważne jest przestrzeganie norm przez hodowców.

Inne zagrożenia

Wasabi, czyli bardzo ostra pasta barwiona na zielono, i sos sojowy podawany do sushi zawierają bardzo wysokie ilości sodu, a więc osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz skłonnościami do zatorów i obrzęków powinny go unikać.

Jeść czy nie jeść?

Jak najbardziej tak.

Zawsze możemy wybierać też chude ryby i mniej kaloryczne dodatki.

taknie

Zalet spożywania sushi jest znacznie więcej.

Jedząc sushi niech uważają nadciśnieniem tętnicznym z uwagi na dużą ilość sodu w wasabi czy sosie sojowym oraz dzieci i kobiety w ciąży.

Najważniejsze jest pewne źródło, przechowywanie i odpowiednie warunki przygotowania.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: