Okonomiyaki
Obecnie popularna w całej Japonii, pochodzi z okolic Hiroszimy.
Danie przypominające naleśniki albo placki z różnymi dodatkami
Ciasto naleśnikowe i kapusta to podstawa.
Okonomi – to co lubisz Yaki – grillowane lub ugotowane
Smak okonomiyaki zależy przede wszystkim od sosu, który jakby nie było jest nieodłącznym elementem tej potrawy. Taki sos łatwo zrobić korzystając z polskich składników które są wszech dostępne. Każdy okonomiyaki posypujemy wodorostami nori i płatkami tuńczyka bonito, które po położeniu na ciepły naleśnik zaczynają tańczyć. Można dodać majonez ale jak kto lubi .
Składniki
1 szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej,
1/4 łyżeczki soli,1 małą czerwona papryka, pokrojona,
2 szklanki mąki,3/4 szklanki wody,
3 jajka,3 cebule dymki, posiekane,2 garści szpinaku,
4 grzyby shitake, pokrojone na plasterki,
100g ścisłego jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę,
olej do smażenia.
Sos do okonomiyaki
3 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu Worcestershire,
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z imbiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
Potrzebne może być również:
japoński majonez
płatki nori,
suszone płatki tuńczyka bonito
marynowany imbir.
Przygotowanie
Do miski wlać wodę, dodać mąkę, sól i jajka. Ubijać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Odstawić na kilka minut.
W międzyczasie przygotować sos .
Wymieszać w małym rondelku skrobię kukurydzianą z łyżką wody, dodać pozostałę składniki sosu i zagotować na dosyć dużym ogniu.
Następnie gotować ok 3-5 minuty na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Odstawić.
Sos można odstawić do lodówki.
Warzywa wymieszać z ciastem. Rozgrzać kilka kropli oleju .
Na patelnie nałożyć 1/4 porcji ciasta, smażyć ok 5 min do uzyskania złotego koloru, następnie przełożyć na drugą stronę smażyć też 5 minut.
Naleśnik posmarować sosem dodać pokruszonymi nori i posypać płatkami tuńczyka bonito.
Smażyć jeszcze chwilę
Podawać gorące
Gomae
– jedna z popularniejszych japońskich przystawek.
Aby przygotować danie należy ugotować warzywa i połączyć je z dressingiem sezamowym.
Istnieje kilka rodzajów potraw gomae z wykorzystaniem różnych warzyw. Najbardziej popularny jest szpinak, jak również zielona fasolka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy