Okonomiyaki & Gomae -dziwne z nazwy dobre w smaku

2 Opublikowane przez - Lipiec 25, 2015 - Uncategorized

Okonomiyaki

Obecnie popularna w całej Japonii, pochodzi z okolic Hiroszimy.

Danie przypominające naleśniki albo placki z  różnymi dodatkami

Ciasto naleśnikowe i kapusta to podstawa.

okomain

Okonomi – to co lubisz       Yaki – grillowane lub ugotowane

Smak okonomiyaki zależy przede wszystkim od sosu, który jakby nie było jest nieodłącznym elementem tej potrawy. Taki sos łatwo zrobić korzystając z polskich składników które są wszech dostępne. Każdy okonomiyaki posypujemy wodorostami nori i płatkami tuńczyka bonito, które po położeniu na ciepły naleśnik zaczynają tańczyć. Można dodać majonez ale jak kto lubi .

Składniki

1 szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej,
1/4 łyżeczki soli,1 małą czerwona papryka, pokrojona,
2 szklanki mąki,3/4 szklanki wody,
3 jajka,3 cebule dymki, posiekane,2 garści szpinaku,
4 grzyby shitake, pokrojone na plasterki,
100g ścisłego jedwabistego tofu, pokrojonego w kostkę,
olej do smażenia.

Sos do okonomiyaki
3 łyżki ketchupu,
2 łyżki sosu Worcestershire,
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z imbiru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,

2015-06-28-17_06_13

Potrzebne może być również:
japoński majonez
płatki nori,
suszone płatki tuńczyka bonito
marynowany imbir.

Przygotowanie
Do miski wlać wodę, dodać mąkę, sól i jajka. Ubijać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Odstawić na kilka minut.
W międzyczasie przygotować sos .

Wymieszać w małym rondelku skrobię kukurydzianą z łyżką wody, dodać pozostałę składniki sosu i zagotować na dosyć dużym ogniu.

Następnie gotować ok  3-5 minuty na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Odstawić.

Sos można odstawić do lodówki.

Warzywa wymieszać z ciastem. Rozgrzać kilka kropli oleju .

Na patelnie nałożyć  1/4 porcji ciasta, smażyć ok 5 min do uzyskania złotego koloru, następnie przełożyć na drugą stronę  smażyć też 5 minut.

Naleśnik posmarować sosem dodać  pokruszonymi nori i posypać płatkami tuńczyka bonito.

Smażyć jeszcze chwilę

Podawać gorące

Gomae

– jedna z popularniejszych japońskich przystawek.

Aby przygotować danie należy ugotować warzywa i połączyć je z dressingiem sezamowym.

Istnieje kilka rodzajów potraw gomae z wykorzystaniem różnych warzyw. Najbardziej popularny jest szpinak, jak również zielona fasolka.

spinachgomae2

SMACZNEGO!

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: