Kuchnia Japońska – Przepisy /Banbanji – pilaw z krewetkami – curry z wołowiny – Makaron z małżami i imbirem- Łosoś teriyaki – Smażone warzywa w tempurze

2 Opublikowane przez - Czerwiec 4, 2015 - Uncategorized

 

Banbanji – Pilaw z krewetkami – Curry z wołowiny – Makaron z małżami i imbirem- Łosoś teriyaki – Smażone warzywa w tempurze

Banbanji, czyli kurczak na zimno w sosie miso

Wspamiały na ciepłe dni. Bardzo sycący i aromatyczny

Składniki:

0,5 kg mięsa z piersi z kurczaka, 1 łyżka sake, 2 świeże ogórki, 2 łyżki nasion sezamu, 3 łyżki białej pasty miso

3 łyżki ponzu (aromatyczny sos z sosu sojowego, wywaru dashi i japońskich cytrusów),  łyżka cukru,  łyżeczka oleju sezamowego, świeży imbir – strarty (ok. 2 cm)

 

Przygotowanie:

Mięso z piersi z kurczaka umyć i ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sake (od momentu wrzenia gotować ok. 4-5 minut) Mięso odcedzić po ugotowaniu  i odstawić do wystygnięcia. Ogórek nie obrany umyć i pokroić w słupki .

Przygotować sos. Wymieszać pastę miso, ponzu, cukier i olej sezamowy, a na koniec dodać nasiona sezamu. Mięso z kurczak pokroić lub porwać na kawałki. Na talerzu najpierw ułożyć ogórek, na nim mięso, a wszystko polać gęstym sosem.

Schłodzić w lodówce przed podaniem.

 

Pilaw z krewetkami

Pilaw przywędrował do Japonii z Indii i jest popularnym sposobem na przyrządzanie ryżu.

 

Składniki:

300 g japońskiego ryżu, 200 g krewetek -mrożonych lub surowych, 350 ml wody, kostka bulionowa, marchew, 0,5 cebuli kilka łyżek kukurydzy konserwowej, 2 łyżki masła, sól ,pieprz

Przygotowanie: 

Ryż umyć i dokładnie odcedzić. Krewetki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno pokroić. Marchew pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, wrzucić krewetki, cebulę, marchew oraz kukurydzę konserwową. Wszystko wymieszać i podsmażyć. Dodać soli i pieprzu do do smaku.

Gdy warzywa będą miękke, dodać surowy ryż. Cały czas mieszając ryż smażyć do momentu, aż zrobi się przezroczysty. Gotowy ryż z warzywami przełożyć do suihanki. Kostkę bulionową rozpuścić w wodzie i zalać bulionem ryż z warzywami. Po 40 minutach mamy gotowy aromatyczny pilaw.

Japońskie curry z wołowiny

Mięso i marynata:

50 dag wołowiny , 4 łyżki sosu sojowego ,łyżczka cukru , łyżeczka ostrej curry w proszku ,łyżeczka sake , łyżeczka mąki kukurydzianej , łyżeczka oleju lub oliwy , 2 ząbki czosnku rozgniecione, łyżeczka startego świeżego imbiru.

Sos:

1 łyżka mąki kukurydzianej , 3/4 szklanki bulionu wołowego , 1 łyżka sosu sojowego ,po łyżeczce cukru i sake , 4-5 łyżek śmietany 30%

Oraz:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 pokrojona w piórka cebula
  • 2 obrane i pokrojone w ukośne plasterki marchewki

Sposób przygotowania:

Mięso oraz wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce.

Przykrywamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 15 minut,

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki.

Rozgrzewamy olej w rondlu, wkładamy do niego cebulę i marchewki, smażymy 4-5 minut. Wkładamy mięso razem z marynatą, smażymy minutę, stale mieszając. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum, smażymy kolejne 5 min, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy sos, zwiększamy ogień, gotujemy razem około 1 min, mieszając cały czas. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Makaron z małżami i imbirem

Składniki:

80 ml wina ryżowego shaoxing lub mirin ,0,5 kg małży (np. sercówek), oczyszczonych, 250 g świeżego chińskiego makaronu jajecznego lub pszennego , 60 ml oleju arachidowego , 30 g imbiru, startego na tarce, czerwona papryczka chilli, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, 4 cebulki, posiekane, 60 ml bulionu drobiowego , 30 ml jasnego sosu sojowego ,15 ml ciemnego sosu sojowego , 2 łyżeczki octu ryżowego

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wino, wrzucamy małże, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut, Cedzimy . Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 3 minuty, cedzimy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, chilli, czosnek i dymki . Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Wrzucamy makaron, wlewamy bulion, oba sosy sojowe i ocet. Mieszamy, łączymy z małżami i sosem z ich gotowania. Posypujemy szczypiorkiem.

 

Łosoś teriyaki:

IMGP7351

Składniki

0,5 k g oczyszczonego  łososia ze skórą, 10 łyżek sosu teriyaki , 1 łyżeczka cukru ,sól ,pieprz , 300 g makaronu ryżowego , zielonej fasolki szparagowej, kilka pomidorków koktajlowych , oliwa

Sposób przygotowania:

Łososia dzielimy na porcje, nacieramy sosem teriyaki, solą, cukrem i pieprzem.

Gotujemy makaron Na ostatnią minutę gotowania wrzucamy do makaronu fasolkę i pomidorki. Odcedzamy. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron z warzywami odcedzamy i mieszamy z resztą sosu teriyaki, skrapiamy oliwą i podajemy z łososiem.

 

Smażone warzywa w tempurze:

Składniki:

papryka żółta, cukinia, Słodki ziemniak Batat ,Fix Smażony makaron po chińsku Knorr

kolendra, papryczka chilli, mirin2 łyżki, białka jajek3 szt, mąka ziemniaczana2 łyżki, mąka pszenna2.5 łyżki, woda gazowana100 125 ml, cukier, sól, olej,woda 100 ml

 

Przygotowanie:

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie na pół . Wytnij pestki. Zielone części pokrój w słupki o szerokości 0,5 centymetra. Podobnie pokrój papryki oraz wcześniej obranego ziemniaka.

W misce ubij białka na pianę. Dodaj wodę gazowaną, sól oraz mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.

W rondlu podgrzej olej. Następnie słupki warzyw kolejno maczaj w cieście i smaż w oleju.

W tym czasie przygotuj sos. Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody.

Dodaj sos sojowy, ocet mirin, posiekane chilli i cukier.

Gotuj, aż sos zgęstnieje  – mieszając od czasu do czasu.

Chrupiące warzywa ułóż w stos i posyp świeżo posiekaną kolendrą.

Sos podawaj oddzielnie.

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: