Fakty i mity o sushi

1 Opublikowane przez - Kwiecień 23, 2015 - Uncategorized

PRAWDY I MITY O SUSHI

Mnoży się wiele pytań dotyczacych sushi m.in. Skąd tak naprawdę pochodzi sushi? Czy trzeba jeść je tylko pałeczkami?Czy to jest surowe? Itp.

Przedstawiam kilka mitów,  wyssanych z palcam które z sushi  nie mają nic wspólnego

Sushi jemy tylko pałeczkami?

– Otóż nieprawda. Sushi można jeść również palcami. Jednak trzeba trzymac się pewnej zasady – nigdy nie pozostawiamy na talerzu ugryzionego kawałka. Należy go zjeść w całości. Nie wstydzimy się jedzenia palcami, gdyż Japońska etykieta na to pozwala.

bg_sushi

Czy sushi pochodzi z Japonii!

– Okazuje się że jest to nie prawda. Korzeni sushi powinniśmy

doszukiwać się w Chinach.

Japoński imbir występuje w dwóch odmianach, białej i różowej?

– Blef. Imbir występuje tylko w kolorze białym.  Jeśli napotkacie go w kolorze różowym może to świadczyć że był marynowany.

Tylko ryż można maczać w sosie sojowym?

– Sos sojowy jest podawany  nie tylko po to aby maczać w nim ryż, sos

podawany jest głównie po to aby moczyć w nim kawałki ryby lub wodorosty.

Sushi to tylko jeden wyraźny smak?

– Okazuje się że głównie chodzi o zbilansowanie wszystkich składników a sushi to suma wszystkich smaków.

Czy imbir marynowany to tylko ozdoba?

– dzięki marynowanemu imbirowi można oczyścić kubki smakowe, podkreśla on walory smakowe.

Wszystkie odmiany ryżu są dobre do przyzadzania sushi?

– Niestety ale nie,najlepsza jest odmiana, o krótkich ziarnach. W Europie stosuje się ryż Nishki.

Zanim rozpoczniesz konsumpcję sushi wymieszaj sos sojowy z  wasabi. Nigdy tego nie rób. Niestety taka praktyka nie należy do najbardziej eleganckich i jest przejawem nieznajomości zasad zachowania przy stole.

Sushi pomijamy tylko wodą?

-przy spożywaniu sushi nie wskazane jest popijanie. Restauracje  serwują jednak do tej potrawy zieloną herbatę,  napój aloesowy – delikatny, słodki napój winogronowy z pływającymi kawałkami miąższu  lub wino śliwkowe. Wino można kupić w niektórych sklepach z alkoholami, nazywa się choya silver .

Sushi to surowa ryba?

– Nieprawda. Składniki mięsne jak i rybne najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.

Sushi – znaczy kwaśny ryż oraz taki skropiony octem.

Czy wypada siorbać?

-Okazuje się że jak najbardziej siorbanie jest mile widziane w japońskich restauracjach. Oznacza one, że komuś bardzo smakuje spożywana potrawa i to forma pochwały dla kucharza.

Odmiany sushi powstały w Azji?

-Niezupełnie – np.California Maki powstały w USA w latach osiemdziesiątych.

Mistrzami sushi  mogą być tylko mężczyźni?

-Choć Japonia jest krajem bardzo konserwatywnym i dbającym o ciągłość tradycji kobiety coraz częściej stoją za okrągłym rolling-barem w charakterze itama.

W ciągu lat okazało się, że kobiety poprzez większe zdolności manualne potrafią przygotować sushi sprawniej niż niektórzy mężczyźni.

Obecnie popularne są restauracje gdzie sushi serwują wyłącznie kobiety i to nie tylko w Japonii,

 

1 komentarz

  • obrazy olejne Grudzień 23, 2015 - 7:07 pm Odpowiedz

    Świetna strona warto to zaglądać nie tylko miłośnikom sushi.

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: