Uramaki to cylindryczny wałek ryżu wypełniony przynajmniej dwoma składnikami. Jest zawijany odwrotnie, czyli nori znajduje się w środku, a na zewnątrz mamy ryż. Często obtoczone sezamem. Popularne głównie na zachodzie.
Uramaki oznacza rolki.
Do środka najczęściej wkłada się tuńczyka, łososia lub paluszki krabowe.
Uramaki:
1 . Płat nori kładziemy świecąca częścią do dołu na macie bambusowej.
2. Ręce moczymy w zimnej wodzie
3. Bierzemy trochę ryżu, formujemy w rekach wałeczek o podobnej szerokości jak płaty nori.
4. Ryż układamy na 1/3 wysokości płata i rozprowadzamy po nori aż do 2/3 jego wysokości
5. Obracamy nori ryżem do dołu
6. Na środku płata kładziemy wybrana składniki
7.Od strony bez ryżu zwijamy ciasno tak aby składniki były w środku
8. Dociskamy matę
9. Kroimy
10. Można otoczyć w sezamie.
Uramaki – kalifornijskie sushi
Składniki:
250 g ryżu do sushi, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
300 g gotowanego białego mięsa kraba
1 czerwona chili, bez pestek, drobno posiekana
50 ml majonezu, japońskiego lub zwykłego
1 mango, obrane i pokrojone w słupki
1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w paski
3 arkusze alg nori
1-2 łyżeczki miodu
100 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
100 g surowej polędwicy z tuńczyka w cienkich plastrach
Przygotowanie:
Wymieszaj w miseczce mięso kraba, chili i tylko tyle majonezu, aby połączyć składniki, a następnie odstaw na bok. Przykryj matę do zwijania sushi folią, żeby ryż nie dostał się między patyczki. Połóż arkusz nori na macie. Lekko zwilżonymi palcami rozłóż jedną trzecią ryżu na arkuszu nori, dociskając. Ryż powinien pokrywać cienką warstwą trzy czwarte arkusza, poza pustym brzegiem u góry. Odwróć nori tak, żeby ryż znalazł się pod spodem, a następnie okręć matę, by nie przykryta ryżem część znalazła się bliżej ciebie. Na odsłoniętym pasku nori rozłóż kilka łyżeczek mieszaniny z mięsem kraba, 2-3 kawałki mango i czerwonej papryki. Nabierz na palec trochę miodu i posmaruj nori tam, gdzie pod spodem zaczyna się ryż (miód spełni rolę kleju). Za pomocą maty ściśle zroluj arkusz nori tak, by masa krabowa została wewnątrz, a ryż na zewnątrz. Rozłóż jedną trzecią plastrów łososia i jedną trzecią plastrów tuńczyka na przemian na niepokrojonej rolce sushi tak, żeby przykrywały ją z jednej strony. Dociśnij plastry ryby bambusową matą, by kawałki ryby dobrze przylgnęły do ryżu. Pokrój rolkę na plastry o grubości 2 cm. Podawaj od razu z sosem sojowym.
Uramaki – sushi z łososiem
Składniki:
-ryż do sushi (także ocet ryżowy, sól i cukier) por serek philadelphia chrzan wasabi
Dodatkowo:
-matka bambusowa folia do żywności
Najpierw oczywiście ugotowałam ryż do sushi i doprawiłam osolonym i osłodzonym octem ryżowym.
Matkę bambusową dokładnie zawinęłam w folię do żywności. Na matce ułożyłam pół arkusza glona nori. Dokładnie wylepiłam ryżem. Odwróciłam nori z ryżem glonem do góry. Nałożyłam składniki do zawijania – pasek mięsa z łososia, pasek ogórka i paski pora. Łososia posmarowałam chrzanem wasabi i serkiem filadelphia. Dokładnie zawinęłam i docisnęłam matką, żeby rolka sushi przybrała prostopadłościenny kształt.
Na koniec trzeba delikatnie odwinąć matkę. Dzięki zawinięciu w folię do żywności bardzo łatwo się to robi. Rolkę sushi kroimy na 6 lub 8 kawałków.
Uramaki z kiełbaską
Składniki:
(przepis na 16 sztuk, czyli 2 uramaki)
2 kiełbaski wiedeńskie
½ cebuli białej
2 łyżki musztardy
1 mała marchewka
150 g ugotowanego ryżu na sushi (patrz przygotowanie ryżu)
1 płat glonów nori
Przygotowanie:
Ugotować kiełbaski dosłownie 1-2 minuty. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce (opcjonalnie: można dla złagodzenie smaku przelać wrzątkiem i wysuszyć). Ugotować ryż zgodnie z tym przepisem. Marchewkę obrać i utrzeć na tarce lub drobno posiekać na niewielkie płatki. Płat nori przekroić na pół, ułożyć na macie bambusowej (nie jest ważne, którą stroną, bo i tak płat nori będzie w środku), ubrać rękawiczki winylowe, rozprowadzić na nich po kropelce oleju i ułożyć po ½ ryżu na każdym z płatów nori – ryż układamy tak, aby na dole płata zostawi 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm (pozwala to na dobre sklejenie uromak-a, czyli z ryżem na zewnątrz), a następnie posypać ryż płatkami marchewki, które należy docisnąć do ryżu. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry i posmarować musztardą (uwaga: ostrość sushi będzie uzależniona od dobranej ostrości musztardy). Ułożyć kiełbaskę, a obok pasek cebuli. Zawijać rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że glon musi wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rulon i pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 8 części.
Uramaki -sushi z tuńczykiem
Składniki:
tuńczyk
glony nori
awokado
sezam biały
serek philadelphia
sos sojowy
ryż:
ocet ryżowy
sól
cukier
wino mirin
PRZYGOTOWANIE:
Świeżego tuńczyka i awokado kroję w paski. Arkusz nori dzielę na pół i kładę na macie pokrytej folią. Na matową części wykładam ryż (1-1,5 cm grubości). Odwracam ryżem do dołu i świecącą część smaruję wasabi. Tuńczyka marynuję w sosie sojowym i mirinie i układam na ryżu, obok kładę warstwę serka philadelphia i plasterki awokado. Zwijam, przytrzymując zawartość. Formuję i kroję na 8 części. Posypuję białym sezamem.
Opis
Sushi uramaki z tuńczykiem. Wyśmienite sushi z rewelacyjnym tuńczykiem. Zwijane z ryżem na wierzchu z sezamem. Podajemy z sosem sojowym i koniecznie z wasabi.
Brak komentarzy