Yakisoba w dosłownym znaczeniu to- smażony makaron.
Występuje najczęściej na ulicznych straganach, a dodatki do tego dania moga być różnorodne i dowolne.
W Japonii do smażonego makaronu sprzedawane są sosy, jednak można takowy zrobić samodzielnie. Owy makaron można jeść na różne sposoby m.in. po wegetariańsku – z samymi warzywami, lub z boczkiem.
Składniki:
Cienkie plastry poledwicy wołowej albo wieprzowej
czosnek – 3 ząbki
Imbir – 3 łyżeczki
Olej sezamowy – 1 łyżeczka
Makaron yakisoba 500g
Grzyby shitake – 150 g
Plastry boczku
Cebula dymka
Marchew – pokrojona w cienkie plastry
Papryka zielona – pokrojona w cienkie paseczki
Kapusta pekińskiej drobno pokrojona
Pędy bambusa 100g
Imbir- marynowany1 łyżka
Nori pokrojone
Katsuobushi
Olej do smażenia
Sos:
4 łyżki sojowego sosu japońskiego
2 łyżki sosu Worcestershite
1,5 łyżki octu ryżowe go
Łyżka sake
Łyżka mirinu
Łyżka ketchupu
Łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki cukru brazowego.
Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski, doda 1/2 ilości imbiru i czosnku.
Starannie wymieszać.
Aby uzyskać sos należy wymieszać wszystkie jego składniki dodając 1/2 pozostałego czosnku i imbiru + dwie łyżki wody.
Do woka wlać olej, rozgrzać i dorzucić boczek. Podsmażyć ok. 3 minut,aż zbrazowieje.- przekładamy do miski.
Do woka wrzucić mięso i smażyć domomentu zmiany koloru. Następną czynnością jest podsmazenie warzyw. Dolewamy oleju, dodajemy grzyby shitake, marchew, paprykę, kapustę oraz dymke. Smażyć 1-2 minty aby stały się chrupkie. Zmieszać wszystko i dodatkowo popodgrzać ok. 3 minuty. Przed podaniem można posypać nori lub Katsuobushi.
Japoński makaron można podzielić na trzy podstawowe rodzaje.
- Soba – bardzo pozywny, wyrabiany z mąki gryczanej. Jest cienki i brazowy. Jedzony na ciepło.
- Udon – kolor białawy, wyrabiany z mąki pszennej, gruby.
- Somen – grubością przypomina wermszel.
Udon i Somen można jest na cieplo i na zimno w zależności od pory roku.
Hiyamugi – to makaron wyrabiany zpodobnych składników co udon, spożywany na zimno, o wiele cienszy niż udon.
Ramen – przypomina pszenny makaron chiński.
Jedną z wspaniałych potraw jest udon w rosole sojowym z dodatkiem warzyw, jajka i dymki. To danie japońskie posiadające wspaniałą konsystencję i bardzo rozgrzewajace.
Typowo japońskie, jednak mniej znane jest – kare- udon. Jest to makaron udon podawany w lekko ostrym sosie japońskim (u nas odpowiednikiem jest curry. A pro po curry – kolejnym dość popularnym daniemnjest kare-riso czyli ryż cury.
Jak wyzej wspomniałam Soba – to najpopularniejszy makaron. Bogaty w wit. B1 i C. Czesto podawany z chrzanem wasabi, cebulką (drobno pokrojona dymka), dipem i mirin ( czyli slodkawym winem ryżowy
m), oraz Katsuobushi (czyli tuńczyka pasiastego). Bardzo pozywny ze wzgledu na ilość mąki gryczanej. Mocno schlodzony podawany na bambusowej tacy – zaru jest idealna letnią potrawą.
Somen zaś to makaron o bardzo delikatnym smaku, najlepiej smakuje porą letnią. Mozna go serwować w postaci:
- Gomoku – baklazanem m rybą i bazylią
Z owocami i gotowanymi na twardo jajami
Hiyashi -na zimno bez dodatkow tylko sos sojowy i olej sezamowy.
Dla Japończyków makaron jest dobry zarowno ciepły jak i zimny. Po zatym duszą go, podsmazaja, gotuja. Jest dodatkiem do zup, dipow i sosów. Japonskie makarony gotuje się dość szybko bo ok. 3 minut bądź są dobre do spożycia po namoczeniu w wodzie.
Japonskie makarony odróżniają sie od innych tym ze nie trzeba solic wody przy gotowaniu. Przyprawy i sól dodawane są przy koncowej fazie przyzadzania dania.
Brak komentarzy