YAKISOBA- smażony makaron.

3 Opublikowane przez - Marzec 19, 2015 - Uncategorized

Yakisoba w dosłownym znaczeniu to- smażony makaron.

Występuje najczęściej na ulicznych straganach, a dodatki do tego dania moga być różnorodne i dowolne.

W Japonii do smażonego makaronu sprzedawane są sosy, jednak można takowy zrobić samodzielnie.  Owy makaron można jeść na różne sposoby m.in. po wegetariańsku – z samymi warzywami, lub z boczkiem.

Składniki:

Cienkie plastry poledwicy wołowej albo wieprzowej

czosnek – 3 ząbki

Imbir – 3 łyżeczki

Olej sezamowy – 1 łyżeczka

Makaron yakisoba  500g

Grzyby shitake – 150 g

Plastry boczku

Cebula dymka

Marchew – pokrojona w cienkie plastry

Papryka zielona – pokrojona w cienkie paseczki

Kapusta pekińskiej drobno pokrojona

Pędy bambusa 100g

Imbir- marynowany1 łyżka

Nori pokrojone

Katsuobushi

Olej do smażenia

Sos:

4 łyżki sojowego sosu japońskiego

2 łyżki sosu Worcestershite

1,5 łyżki octu ryżowe go

Łyżka sake

Łyżka mirinu

Łyżka ketchupu

Łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki cukru brazowego.

Przygotowanie:

Mięso włożyć do miski, doda 1/2 ilości imbiru i czosnku.

Starannie wymieszać.

Aby uzyskać sos należy wymieszać wszystkie jego składniki dodając 1/2 pozostałego czosnku i imbiru + dwie łyżki wody.

Do woka wlać olej, rozgrzać i dorzucić boczek. Podsmażyć ok. 3 minut,aż zbrazowieje.- przekładamy  do miski.

Do woka wrzucić mięso i smażyć domomentu zmiany koloru. Następną czynnością jest podsmazenie warzyw. Dolewamy oleju, dodajemy grzyby shitake, marchew, paprykę, kapustę oraz dymke. Smażyć 1-2 minty aby stały się chrupkie. Zmieszać wszystko i dodatkowo popodgrzać ok. 3 minuty. Przed podaniem można posypać nori lub Katsuobushi.

Japoński makaron można podzielić na trzy podstawowe rodzaje.

  • Soba – bardzo pozywny, wyrabiany z mąki gryczanej. Jest cienki i brazowy. Jedzony  na ciepło.
  • Udon – kolor białawy, wyrabiany z mąki pszennej, gruby.
  • Somen – grubością przypomina wermszel.

Udon i Somen można jest na cieplo i na zimno w zależności od pory roku.

Hiyamugi –  to makaron wyrabiany zpodobnych składników co udon, spożywany na zimno, o wiele cienszy niż udon.

Ramen – przypomina pszenny makaron chiński.

 

Jedną z wspaniałych potraw jest  udon w rosole sojowym z dodatkiem warzyw, jajka i dymki. To danie japońskie posiadające  wspaniałą konsystencję i bardzo rozgrzewajace.

Typowo japońskie,  jednak mniej znane jest – kare- udon. Jest to makaron udon podawany w lekko ostrym sosie japońskim (u nas odpowiednikiem  jest curry. A pro po curry – kolejnym dość popularnym daniemnjest kare-riso czyli ryż cury.

Jak wyzej wspomniałam Soba – to najpopularniejszy makaron. Bogaty w wit. B1 i C. Czesto podawany z chrzanem wasabi, cebulką (drobno pokrojona dymka), dipem i mirin ( czyli slodkawym winem ryżowy

m), oraz Katsuobushi (czyli tuńczyka pasiastego). Bardzo pozywny ze wzgledu na  ilość mąki gryczanej. Mocno schlodzony podawany na bambusowej tacy – zaru jest idealna letnią potrawą.

Somen zaś to makaron o bardzo delikatnym smaku, najlepiej smakuje porą letnią.  Mozna go serwować w postaci:

  • Gomoku – baklazanem m rybą i bazylią

Z owocami i gotowanymi na twardo jajami

Hiyashi -na zimno bez dodatkow tylko sos sojowy i olej sezamowy.

Dla Japończyków makaron jest dobry zarowno ciepły jak i zimny. Po zatym duszą go, podsmazaja, gotuja. Jest dodatkiem do zup, dipow i sosów.  Japonskie makarony gotuje się dość szybko bo ok. 3 minut bądź są dobre do spożycia po namoczeniu w wodzie.

Japonskie makarony odróżniają sie od innych tym ze nie trzeba solic wody przy gotowaniu. Przyprawy i sól dodawane są przy koncowej fazie przyzadzania dania.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: