KINOKO W SUSHI

4 Opublikowane przez - Marzec 4, 2015 - Składniki

   Kinoko to w jęz. japońskim grzyby. Są one bardzo popularnym składnikiem wielu dań kuchni japońskiej, przyrządzane na wiele sposobów . Mogą być także składnikiem sushi.
Japończycy używają wielu rodzajów grzybów.

Do najpopularniejszych zaliczamy:

GRZYBY SHIITAKE
Shiitake – czyli Twardziak Jadalny
Najpopularniejszy grzyb w kraju samurajów, oczywiście dobrze znany też w Azji i krajach świata. Rośnie na różnych rodzajach drewna liściastego i bierze swoją nazwę od japońskiego drzewa zwanego Shii. Bogaty w witaminy z grupy B, witaminy D żelazo i potas
Grzyby Shiitake są składnikami wielu japońskich dań w tym zupy MISO.
Można je zakupić świeże bądź suszone

GRZYBY MAITAKE

Maitake –czyli Żagwica Listkowata
Równie popularny, co grzyb shiitake
Grzyb ten rośnie w warunkach naturalnych w Północnej Japonii, na pniach obumarłych drzew, w kępach i może osiągnąć wagę ponad 100 funtów.
Badania potwierdzają niezaprzeczalny fakt, że Maitake obniża w naturalny sposób ciśnienie w chorobie nadciśnieniowej.
Japoński Instytut Zdrowia i Narodowy Instytut Badań nad Rakiem w USA potwierdził, że Maitake zapobiega niszczeniu komórek odpornościowych przez HIV.
Nazywany “środkiem leczniczym przyszłości”.
Bardzo cenny produkt w medycynie żywieniowej, posiada wspaniały smak dla koneserów grzybów.
To jest ważne, ponieważ stan komórek odpornościowych jest jedną z metod śledzenia rozwoju HIV do pełnej postaci AIDS.
Grzyb Maitake ma zdolność regulowania ciśnienia krwi, poziomu glukozy, insuliny oraz lipidów wątroby

Maitake dzięki dużej zawartości błonnika i chityny ułatwia trawienie i powoduje utratę wagi.
Grzyb ten sta się grzybem hodowlanym, uprawianym na wysterylizowanym podłożu z trocin.

GRZYBY REISHI

Reishi – czyli Lakownica Lśniąca.
Jest stosowany zarówno W Chinach i Japonii w medycynie tradycyjnej. Jego wspaniałe właściwości lecznicze i odmładzające stawiają go w pierwszej dziesiątce najskuteczniejszych leczniczych środków naturalnych. W Polsce – występuje jednak jest pod ścisłą ochroną. Niestety nie posiada zastosowań kulinarnych .

W Azji -Reishi nazywany jest „ grzybem nieśmiertelności spowodowane jest to zapewne niezwykłymi właściwościami które powodują spowolnienie efektów starzenia. Tradycja mówi, że stosowanie tego grzyba sięga ok. 4000 lat wstecz. W Chinach owego grzyba nazywa się Ling Zhi natomiast w Japonii Reishi.
W sprzedaży Reishi występuje w postaci wysoko skoncentrowanego ekstraktu z grzyba jak i w postaci sproszkowanej w tabletkach lub kapsułkach.

GRZYBY SHIMEJI

Shimeji –
Uprawiany na całym świecie
Surowy ma gorzki smak który zanika po ugotowaniu. Nadaje lekka orzechowa nutę
Grzyby rosnące w wiązkach. Wyśmienite w smaku.

GRZYBY NAMEKO

Nameko –
Występują w północnej Japonii oraz w niektórych rejonach Chin. Podłoże do uprawy to drewno lub trociny. Spotykany na drzewach obumarłych dębów i buków. Można je uprawiać we własnym zakresie.
Częsty składnik dań z woka.
Posiada ogromne właściwości odżywcze oraz lecznicze. Obniża poziom cholesterolu. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo.. Mało popularny w Polsce.

Smażone grzyby nameko ze szparagami .
Składniki : 4 porcje
• 4 łyżki oleju arachidowego
• 500 g szparagów
• 2 ząbki czosnku
• 500 g grzybów nameko
• 100 g wędzonego boczku
• 50 g wytrawnego sherry
• 50 g bulionu warzywnego
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• Wykonanie :
• Grzyby nameko umyć, szparagi pokroić na 3-4 cm kawałki , czosnek drobno posiekać , boczek pokroić na kwadraty . Na patelni rozgrzać olej dodać boczek , szparagi i smażyć około 3 min ciągle mieszając po czym dodać grzyby i czosnek, smażyć około 5 min . W misce wymieszać cherry , bulion, sos ostrygowy, sok z cytryny, cukier, sól i olej sezamowy. Wlać całość do patelni i smażyć kolejne 4-5 minut dobrze wymieszać. Serwować na gorąco.

GRYBY ENOKI

Enoki – Pomiennica Zimowa
Bardzo smaczny.
Dzięki specjalnej metodzie uprawy występuje w charakterystycznej formie.
Mają długie charakterystyczne cienkie trzony. Są chrupiące o lekko owocowym smaku.

Można go znaleźć na pniach drzew liściastych przeważnie na topolach i wierzbach –gatunek pasożytniczy . Nie wrażliwy na mróz, występuje od października do marca.
Posiadają delikatny aromat. Można je stosować do zup oraz do smażenia. Kupić można w sklepach z orientalną żywnością. Surowe idealnie pasują do sałatek.

Spaghetti z enoki i japońska esclun sałata.

Składniki spaghetti:
makaron spaghetti
grzyby enoki
masło
4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
przyprawa mirin
2 łyżeczki sosu sojowego
czarny pieprz
nać pietruszki
Składniki sałaty :

liście sałaty mesclun
pomidory
winogrono
przyprawa mirin
olej z oliwek
posypka do ryżu furikake
Wykonanie :
• Spaghetti :
Ugotować makaron w osolonej wodzie .
Roztopić masło na patelni dodać czosnek i smażyć do jego zarumienienia , Dodać grzyby enoki i i przyprawy uzyskując pożądany smak .Smażyć około 5 min , następnie dodać makaron i smażyć mieszając około 3 min , Wykładamy na talerzu posypując natką pietruszki .
•Sałata:
Pomidory kroimy w ćwiartki , winogron kroimy na połówki , i mieszamy w naczyniu dodając liście sałaty mesclun , olej z oliwek
i posypkę furikake . Całość dobrze mieszamy i układamy na talerzu obok spaghetti .

GRZYBY MATSUTAKE

Matsutake- król smaku jesieni
Bardzo ceniony grzyb Japonii.
Najcenniejsza odmiana grzybów na świecie występują przede wszystkim w Japonii, ale także w Korei i Chinach. Rosną tylko pod czerwoną sosną japońską. Ze względu na delikatny smak za funta tych grzybów trzeba zapłacić aż 2 tys. dolarów (czyli ok. 13 tys. zł za kilogram).
jest bardzo rzadki bo nie może być uprawiany, współżyje z innymi organizmami.
Nie występuje w Polsce
Jeden z najszlachetniejszych grzybów ze względu na cenę ale również na rzadkość występowania. Konkurencją dla nich są tylko TRUFLE. Ich charakterystyczną cechą jest to, ze nie występują dwa razy w tym samym miejscu. W Japonii często spotykany pod czerwoną sosną. Żyją w symbiozie z korzeniami drzew. Ich smak jest lekki łagodny z delikatnym aromatem. Podawane na wyjątkowe okazje. Cena za to cudeńko wynosi od ok. 6 do 12 tyś. Za kilogram.

GRZYBY HIRATAKE

Hiratake – Boczniak
Można go przyrządzać na wiele sposobów
Liczne badania, potwierdzają właściwości lecznicze m.in. : obniżają poziom cholesterolu, są przeciwnowotworowe, wspomagają lepszej wchłanianie tłuszczu przez organizm. Nic dziwnego, że jest to jeden z flagowych produktów chińskiej farmakopei dla kilku tysiącleci.
Boczniak ostrygowaty) rozpowszechniony na całym świecie pomimo iż pochodzi z Chin .Rośnie również w Polsce.
Boczniak należy do grzybów bardzo popularnych i uprawianych. W warunkach naturalnych spotyka się go najczęściej na pniakach topolowych i wierzbowych. Można go spotkać także na akacjach i bukach.
Boczniak, czerpiąc pokarm z pnia, rozkłada nawet niezwykle odporną ligninę i inne złożone węglowodany, co daje jako produkty finalne dwutlenek węgla i wodę.

Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych.
Wartość odżywcza jest porównywalna z warzywami.
Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: