Sake i jego rodzaje

12 Opublikowane przez - Wrzesień 30, 2014 - Ciekawostki

Sake to japoński niegazowany alkohol o prawie przeźroczystej barwie i słodkim smaku. Zawiera co najwyżej 18% alkoholu. W kulturze europejskiej często panuje przeświadczenie, że sake to japońska wódka. Jednak jest to mit. Wielu ludzi myśli też, że trunek ten to japońskie wino. Produkcja sake przypomina raczej produkcję piwa.
W Japonii słowo sake oznacza każdy napój alkoholowy łącznie z np. piwem, wódką czy szampanem.

Istnieje wiele rodzajów sake, rząd japoński opracował jednak następującą klasyfikację:

Sake rodzaje 2

Daigi njo-shu

Najlepsze i najdroższe sake produkowane z ryżu spolerowanego w taki sposób, że usunięto z niego co najmniej 50% zewnętrznej części ziarna. Napój ten oferowany jest w dwóch – wersjach z dodatkiem destylowanego alkoholu lub samodzielnie.

sakerodzaje3

Ginjo-shu

Wysokiej jakości sake fermentowane w niższej temperaturze przy użyciu tradycyjnych metod. Smak trunku odznacza się wyjątkową finezją i bogactwem. Podobnie jak Daigi njo-shu podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem destylowanego alkoholu.

sake rodzaje4

Junmai-shu

Jest to tak zwane „czyste sake” nigdy nie zawiera dodatku destylowanego alkoholu. Wytwarza się je z ryżu spolerowanego w taki sposób, że usunięto co najmniej 30% zewnętrznej części ziarna.

sake rodzaje6

 Honjozo-shu

W odróżnieniu od Junmai-shu zawiera dodatek destylowanego alkoholu, proces produkcji wygląda bardzo podobnie.

sake rodzaje5

Gdy pijesz sake dbaj o to by kieliszki twoich przyjaciół były zawsze pełne. Nie wypada wlewać alkoholu samemu sobie, przyjaciele z pewnością o Ciebie zadbają.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: