Nori nie tylko w sushi

9 Opublikowane przez - Wrzesień 18, 2014 - Ciekawostki

Większość ludzi, gdy ma sobie wyobrazić sushi, pewnie ma przed oczami maki owinięte nori lub nigiri przykryte kawałeczkiem tych słynnych suszonych wodorostów. Tymczasem wiele rodzajów sushi w ogóle nie zawiera w sobie nori. Za to nori w japońskiej kuchni jest często używane w potrawach i przekąskach innych niż sushi. Poznajcie kilka z nich, a może zainspirują Was do nowych doświadczeń kulinarnych. : )

Onigiri

Rodzaj japońskiej przekąski, często pakowanej na drogę, do pracy lub szkoły. Ryż formuje się na kształt trójkąta lub owalu. W środku tradycyjnie znajduje się marynowana śliwka, tuńczyk, krewetka albo ikra. Onigiri bardzo często owinięte jest paskiem nori.

tumblr_n17vl6PJsX1scpth6o1_1280


Ramen

To rodzaj zupy, która do Japonii przywędrowała z Chin. Jej podstawą jest rosół, makaron i mięso. Bardzo często kładzie się na niej kawałek arkusza nori. Dodaje się je także do wielu innych japońskich zup.

Ramen1

 

Aonori

To pokruszone nori, którego używa się w kuchni podobnie jak przypraw. Posypuje się nim dania z ryżu, makarony, a w szczególności potrawy z jajek.

japanese-lunch-1

 

Znacie inne zastosowania nori w kuchni? Podzielcie się wrażeniami! : )

1 komentarz

  • Anna Listopad 16, 2017 - 6:22 pm Odpowiedz

    Niedawno próbowaliśmy z narzeczonym ramen z pieczoną brukselką -rewelacja! Od czasu do czasu jadamy na mieście żeby poznać trochę smaków świata. Pokochałam kuchnię japońską nie tylko za smak, ale za sam wygląd! Są tak pięknie podane że aż szkoda je jeść:)

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: