Jakie pałeczki wybrać do sushi?

16 Opublikowane przez - Listopad 18, 2013 - Ciekawostki

Jakie pałeczki wybrać do sushi?

Sushi przyciąga nie tylko wyglądem oraz dobrym smakiem, ale także całą otoczką związaną z jej przyrządzaniem oraz konsumowaniem. W konsumowaniu niezbędne są pałeczki, nazywane w języku japońskim HASHI.

Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że z historycznych zapisków wynika, że Chińczycy używali pałeczek już w XIX wieku przed naszą erą. Najstarsze pałeczki według archeologów liczą 2000 lat, a odkopano je w 1974 roku, w starożytnym chińskim grobowcu.

We wcześniejszych czasach pałeczki były znacznie dłuższe, mierzyły ok. 25 cm. Wynikało to z faktu, że naczynia używane w przeszłości były dużo głębsze i miały większe rozmiary od używanych obecnie. Dzisiejsze pałeczki dla dorosłych mierzą około 22 cm – wersja dla dzieci jest znacznie krótsza – 16 cm.

Pałeczki do sushi powinny być wykonane z niepolerowanego drewna lub tradycyjnej japońskiej laki. W restauracjach używa się jednorazowych, bambusowych pałeczek waribashi. Jeśli jesteśmy jednak miłośnikami sushi powinniśmy rozważyć zakup własnych pałeczek.

Pałeczki można podzielić na cztery podstawowe kategorie:

  • Bambusowe i drewniane;
  • Plastikowe;
  • Metalowe;
  • Wykonane ze szlachetnych materiałów (kości słoniowej, szlachetnych kamieni jak i różnorodnych metali np.: stopy cyny z ołowiem, złoto, srebro);

Pałeczki drewniane i bambusowe są tanie, ale przy tym nie przewodzą dobrze ciepła. Posiadają matową powierzchnię, dzięki czemu jedzenie się nie wyślizguje, dlatego polecane są dla osób początkujących, chcących posiadać własny egzemplarz, ale niekoniecznie wydawać na nie sporo pieniędzy.

Z kolei pałeczki plastikowe, chociaż przeważnie tańsze od drewnianych, są najrzadziej wykorzystywanym rodzajem sztućców ze względu na ich nieprzydatność do gotowania oraz możliwości wchodzenia w reakcje chemiczne niebezpieczne dla zdrowia.

Pałeczki metalowe najczęściej używane są w Korei. Posługiwanie się nimi jest bardziej prestiżowe, niemniej jednak sporo trudniejsze z powodu śliskiej nawierzchni. Są to także pałeczki z reguły droższe od bambusowych oraz drewnianych sztućców.

Ostatnia kategoria to ekskluzywne pałeczki wykonywane z różnorodnych, bardzo drogich materiałów mających symbolizować często status społeczny. W praktyce nie są najwygodniejsze, jednak nie ich wygoda jest motywem zakupu.

Nieodłącznym elementem pałeczek jest ich podstawka (w języku japońskim Hashioki). Najczęściej wykonywana jest drewna lub porcelany, chociaż spotyka się również gliniane, z masy plastikowej, szklane, a nawet wykonane z kamieni szlachetnych. Podstawki używane są znacznie częściej w restauracjach niż w domach.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: