Sushi dla początkujących – niezbędne wyposażenie i składniki

12 Opublikowane przez - Listopad 13, 2013 - Ciekawostki

Sushi dla początkujących – niezbędne wyposażenie i składniki

Jeśli nigdy nie jadłeś wcześniej sushi a nie chcesz w restauracji przy osobach towarzyszących wypaść blado, warto dowiedzieć się kilku przydatnych informacji na temat nie tylko samego dania, ale przede wszystkim całej otoczki z nim związanej.

Po pierwsze: składniki.
Podstawą sushi są owoce morza (najczęściej ryby) – niezbędne jest aby były świeże, pochodzące tylko z oceanu jeśli planujemy zjeść je na surowo. Ryby z każdej innej wody wymagają uprzedniego gotowania. Alternatywą dla ryb są małże, kałamarnice, skorupiaki ikra, które także można podawać pod postacią sushi.
Kolejnym niezbędnym elementem całego dania jest ryż. W tym przypadku używa się ryżu o krótkich ziarnach – słodkiej odmiany, różniącej się konsystencji od ryżu o długich ziarnach oraz indyjskiego ryżu – bardziej nam znanego na co dzień.
Nori, w którą owijana zostaje ryba oraz ryż pozyskiwana  jest z różnych gatunków jadalnych wodorostów morskich
Oczywiście nie każde sushi musi zawierać w sobie owoce morza. Wegetariańskie odmiany dania oferują dodatki w postaci konserwowej rzodkiewki, sfermentowanej soi, awokado, przepiórczych jaj, konserwowych śliwek, omletu, warzyw oraz wielu innych składników.
Na koniec przyprawy. Sushi podawane jest z sosem sojowym, wasabi (japoński chrzan o bardzo przyjemnym zapachu i zielonkawym kolorze ) oraz słodkim konserwowym imbirem.

Przygotowanie.
Aby przygotować potrawę niezbędne będzie użycie kilku narzędzi: drewniana miska i łyżka do przygotowania ryżu, mata bambusowa, ostry japoński nóż, najlepiej ceramiczny, miseczka do płukania rąk, deska bambusowa.

Jak nie jeść sushi?
Japońska etykieta należy do bardzo surowych. Jedzenie dla tego społeczeństwa musi obywać się w pełnym spokoju, okazując szacunek. Podstawowymi zakazami związanymi z sushi są:

  • Odkładanie pałeczek na miskę (przeznaczona do tego jest specjalna podkładka);
  • Wbijanie pałeczek w miskę z ryżem;
  • Oblizywanie pałeczek;
  • Nabijanie jedzenia na pałeczki;
  • Wymachiwanie pałeczek;

Prawidłowe posługiwanie się pałeczkami.
Pierwszą pałeczkę musisz umieścić tak, aby spoczywała w zagłębieniu między kciukiem, a palcem wskazującym. U dołu niech znajdzie się między opuszkami palca serdecznego i środkowego. Opcjonalnie możesz również delikatnie umocnić uchwyt dociśnięciem kciuka. Pamiętaj, że im wyżej uchwycisz pałeczkę tym większe da Ci to pole manewru. Drugą pałeczkę należy umieść pomiędzy opuszkiem kciuka i palca wskazującego w taki sposób, abyś mógł nią wykonywać swobodne ruchy.

UWAGA! Sushi możemy jeść także palcami.

O rodzajach pałeczek, ich zastosowaniu możecie przeczytać  w osobnym artykule. Zapraszamy do lektury!

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: