Historia Sushi

10 Opublikowane przez - Listopad 4, 2013 - Ciekawostki

Historia sushi

Sushi jest bez wątpienia najbardziej popularną japońską potrawą. Najtrafniejszą, a zarazem najprostszą definicją tego dania jest zakwaszany ryż, który przybieramy lub wypełniamy rybą (surową, marynowaną, gotowaną), owocami morza lub po prostu warzywami. To właśnie owoce morza, szczególnie surowe nadal budzą wiele kontrowersji.

Pierwsze zapisy dotyczące sushi pochodzą z dokumentu Taiho-Ritsuryo (701-718 n.e.), natomiast źródeł poszukuje się w Azji kontynentalnej, na terenie dzisiejszych Chin (okolice II w. n.e.). Sushi wymieniane jest wtenczas jako forma rozliczenia podatkowego w dokumentach rządowych, nie wiadomo jednak, co nazwa ta oznaczała.

Przechowywanie ryb w kraju, który słynął z rybołówstwa było niezwykle kłopotliwe. Po latach doświadczeń okazało się, że solona ryba fermentująca wraz z ryżem nadaje się do spożycia nawet po roku czasu. Konsumpcji poddawano jedynie mięso rybie, sfermentowany ryż odrzucano. Mięso ryb było marynowane w sosie sojowym, occie, lub solone (unikanie potrzeby maczania potrawy w sojowym japońskim sosie).

W miarę upływu lat i jednoczesnego rozwoju handlu w Japonii sushi zyskiwało na rozgłosie. Niestety, pomimo popularności ogromną barierą w sprzedaży stawał się długi proces fermentacji – szukano więc nowych rozwiązań. Obecnie przygotowanie dania zajmuje nawet kilkadziesiąt sekund. Dzieje się to za sprawą mieszania z octem ryżowym ugotowanego ryżu, który imituje smak i zapach charakterystyczny dla nare-zushi.

Oryginalnie sushi podawane było jako jeden duży kawałek, lecz nie sprostało to oczekiwaniom klientów, którzy preferowali znacznie mniejsze kawałki, prosili więc o przecięcie porcji na pół.

Okresem innowacyjnym dla potrawy były lata pięćdziesiąte XIX w. Odkryto wtenczas, że połączenie ryżu oraz ryby z wodorostem nori skutkuje idealnym wkomponowaniem smakowym oraz wizualnym. W takiej formie sushi przetrwało aż do dnia dzisiejszego. Niemniej jednak sushi ciągle się zmienia, rozwija oraz wzbogaca. Poprzez rozwój nie rozumiemy samej techniki przygotowania sushi, natomiast ciągłym zmianom podlega sposób podania i składniki, których używa się do tworzenia tych smakowitych oraz zdrowych dań.

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: