Uramaki, california sushi roll czyli przepis na odwrócone sushi

12 Opublikowane przez - Październik 28, 2013 - Przepisy

Uramaki, czyli przepis na odwrócone sushi

  Czego potrzebujemy?

– Maty bambusowej –  w przypadku klasycznych maków mata bambusowa jest tylko pomocą, bez której z pewnością udałoby się obejść, jednak w tym przypadku jest ona niezbędna

– Ryż do sushi przygotowany według naszego przepisu (ok. 1 szklanka)

– Arkusz nori

– Dojrzałe awokado

– Paluszki surimi

– Ogórek

– Wasabi, sos sojowy

– Pół szklanki białego i czarnego sezamu

 

Wszystkie składniki, które będą w środku naszych rolek przygotowujemy.

Awokado obieramy, usuwamy pestkę a następnie kroimy w paski.

Paluszki surimi także kroimy w podłużne słupki.

Ogórka obieramy i tak samo jak resztę składników kroimy w podłużne paski.

 

Największą trudność w przygotowywaniu uramaków przysparza prawidłowe zawinięcie rolki, tak by ryż znajdował się na zewnątrz, a nori wewnątrz. Jak to zrobić?

Matę bambusową owijamy przezroczystą folią spożywczą. Można użyć folii aluminiowej, jednak ryż będzie kleił się mniej i zwijanie stanie się łatwiejsze.

Na owiniętą bambusową matę kładziemy nori, przekrojone na pół. Na matową powierzchnię wodorostów rozprowadzamy około pół centymetrową warstwę ryżu, który następnie posypujemy sezamem.

Następnie odwracamy nori z ryżem, tak abyśmy mogli pozostałe składniki układać na błyszczącej powierzchni arkusza nori.

Na samym środku możemy dodać odrobinę majonezu, lub wasabi. Następnie dokładnie w tym samym miejscu, czyli w środku, układamy składniki, które chcemy znaleźć wewnątrz rolki sushi : paluszki krabowe, ogórka i awokado. Pamiętajcie o umiarze! Początkowo lepiej dodawać mniej składników, dopóki nie będziemy czuli się pewnie w zawijaniu maków z większą ilością dodatków.

Teraz zwijamy. W czasie zwijania zdecydowanie trzymajcie w rękach matę i w czasie rolowania nadajcie pożądany kształt rolki – owalny, okrągły lub lekko trójkątny. Grunt to odpowiedni nacisk!

Po zwinięciu pozostaje nam jedynie pokrojenie rolki. Używajcie do tego ostrego noża i moczcie go w wodzie przed każdym przecięciem, co sprawi, że ryż nie będzie się kleił do ostrza. Uramaki powinni mieć około 2 centymetrów grubości 😉

Smacznego!

California, Uramaki przepis YouTube

 

 ura01Ura03   ura02Ura1ura2

 

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: