10 sposobów, aby jeść Wasabi – część 1

13 Opublikowane przez - Październik 3, 2013 - Ciekawostki

10 sposobów, aby jeść Wasabi – część 1

Wasabi jest coraz bardziej popularną żywnością/dodatkiem do żywności zarówno w Japonii jak i na całym świecie. Jego pikantny smak można poczuć podczas jedzenia nawet przez nos 🙂 . Wasabi jest świetne jako dip, sos lub przekąska.

Oto dziesięć sposobów, aby jeść wasabi począwszy od tradycyjnych metod japońskich:

1. Sushi i sashimi (tradycyjne japońskie jedzenie) W Japonii czasami odrobina wasabi jest umieszczona wewnątrz sushi, gdy jest przygotowane. W tym przypadku wasabi nie jest serwowane jako dodatek.

Gdy wasabi jest serwowane jako dodatek do sushi lub sashimi należy zmieszać go sosem sojowym w małym naczyniu lub nałożyć odrobinę wasabi na dany element Sushi.

1wasabi

 

2. Soba (tradycyjne japońskie jedzenie)

Japoński podawany na zimno makaronem soba serwowany jest z sosem sojowym i wasabi. Wasabi należy wymieszać z sosem i makaron zanurzyć w sosie przed jedzeniem. Pamiętaj, że w Japonii siorbanie podczas jedzenia jest w porządku 🙂

Wiele restauracji daje klientom mały korzeń wasabi i tarkę z makaronem żeby klienci sami starli sobie wasabi. To sprawia, że wasabi jest świeższe i spełnia również japońską miłość gotowania dla siebie w restauracji.

2wasabi

3. Wasabi zuke (tradycyjne japońskie jedzenie)
Wasabi zuke to japońskie pikle wykonane z liści rośliny wasabi (zwykle wasabi jest korzeń) i osadów drożdżowych. Wasabi zuke było wymyślone jako sposób do jedzenia białych osadów drożdzowych, które są produktem z sake (wino ryżowe)podczas procesu decyzyjnego. Wasabi zuke jest spożywane z sosem sojowym.

3wasabi

4. Wasabi orzeszki (nowoczesne japońskie jedzenie)

Orzeszki Wasabi są popularnymi przekąskami w Japonii. Są to orzeszki pokryte chrupiącą, słodką skorupką wasabi. Są one bardzo ostre przez co często mieszane z japońskimi krakersami i innymi mieszankami przekąsek przez co ich smak staje się mniej intensywny.

4wasabi

5. Groszek Wasabi (nowoczesne japońskie jedzenie)

Podobne do orzeszków wasabi, ale groch. Groch jest prażony i chrupiący. Podobnie jak orzeszki ziemne są one często w mieszankach z przekąskami. Takie mieszanki przekąska dobrze smakuje z piwem.

5wasabi

Przejdź do części 2

 

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: