GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu
PRZEPIS
To danie przypomina mi smak Japonii.
Jest to bardzo proste i łatwe.
składniki:
Kałamarnica – 8 małych kałamarnic (lub 3 duże kałamarnice)
Sos sojowy – 1 łyżeczka stołowa (15ml)
Sake – 1 łyżeczka stołowa
Mirin – 1 łyżeczka stołowa
Wody – 1 łyżka stołowa
szalotka (opcjonalne)
Metoda:
1) Czyste kalmary pokroić na plastry około 1cm
2) Gotować sos sojowy, sake, mirin i wodę w garnku
3) Włożyć oczyszczone kalmary do garnka i gotować ok. 5 min
4) Podawać w misce i umieścić posiekane szalotkę na górze
Możesz kupić sos sojowy, sake i mirin w każdych delikatesach typu Piotr i Paweł, Alma.
Znajdziecie tam wiele różnych produktów, ale lepiej jest używać japońskich produktów dla tej potrawy.
Smacznego!
1 komentarz
„GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu…”
„…składniki: Kałamarnica – 8 małych kałamarnic (lub 3 duże kałamarnice)…”
„…Czyste kalmary pokroić na plastry około 1cm…”
To na co jest ten przepis? Na kałamarnicę czy kalmara, bo to zupełnie rożne zwierzęta i wymagają zupełnie różnej obróbki