GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu -przepis

14 Opublikowane przez - Wrzesień 25, 2013 - Przepisy

GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu

PRZEPIS

To danie przypomina mi smak Japonii.
Jest to bardzo proste i łatwe.
składniki:
Kałamarnica – 8 małych kałamarnic (lub 3 duże kałamarnice)
Sos sojowy – 1 łyżeczka stołowa (15ml)
Sake – 1 łyżeczka stołowa
Mirin – 1 łyżeczka stołowa
Wody – 1 łyżka stołowa
szalotka (opcjonalne)

Metoda:

1) Czyste kalmary pokroić na plastry około 1cm
2) Gotować sos sojowy, sake, mirin i wodę w garnku
3) Włożyć oczyszczone kalmary do garnka i gotować ok. 5 min
4) Podawać w misce i umieścić posiekane szalotkę na górze

Możesz kupić sos sojowy, sake i mirin w każdych delikatesach typu Piotr i Paweł, Alma.

Znajdziecie tam wiele różnych produktów, ale lepiej jest używać japońskich produktów dla tej potrawy.

 

Smacznego!

Baby-Squid

1 komentarz

  • Mechanoff Czerwiec 27, 2016 - 12:18 pm Odpowiedz

    „GOTOWANA KAŁAMARNICA – w japońskim stylu…”
    „…składniki: Kałamarnica – 8 małych kałamarnic (lub 3 duże kałamarnice)…”
    „…Czyste kalmary pokroić na plastry około 1cm…”
    To na co jest ten przepis? Na kałamarnicę czy kalmara, bo to zupełnie rożne zwierzęta i wymagają zupełnie różnej obróbki

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: