Rózne rodzaje rybich jaj i rybiej ikry wykorzystywane w połączeniu z sushi!

9 Opublikowane przez - Wrzesień 11, 2013 - Ciekawostki

Istnieje wiele różnych rodzajów rybich jaj, ikry i ryb stosowanych w kuchni. Jestem pewien, że wiele osób przed przeczytaniem tego artykułu miała już styczność z Sushi oraz z różnego rodzaju Ikrą. W tym artykule omówię kilka różnych rodzajów rybiej ikry, które znajdują się w japońskim Sushi i kuchni. Większość z nich wykorzystana jest na surowo, ale część z nich jest gotowana. Spójrzmy więc na niektóre ikry ryb.
Pierwszy typ ikry ryb nazywa się Ikura. To duże czerwonawo / pomarańczowe kuleczki, które można znaleźć w niektórych japońskich potrawach takich jak np. Chiriashi. Są to jajeczka łososia stosowane w odniesieniu do żywności. Część ludzi mogła też widzieć inne zastosowanie -przynęta dla ryb. Słowo Ikura pochodzi z języka rosyjskiego „ikra”, co oznacza, kawior. Używana często w kuchni do Chiriashi, gunkanmaków i Tarako spaghetti.

ikura1

 

Następny typ ikry ryb patrzeć nazywa Sujiko. Sujiko jest ikra łososia. Jedyną różnicą między nimi jest to, że sujiko jest soloną ikrą łososia jeszcze w rybim worku, a ikura jest ikra łososia, która została usunięty z worka przed jej soleniem. Czasami te dwa rodzaje są zróżnicowane według dojrzałości ikry. Sujiko, która pozostaje nienaruszona wewnątrz worka będąc marynowaną, jest dość bogata i popularna wśród doświadczonych koneserów ikry. Jaja Sujiko różnią się też kolorem do Ikury. Sujiko jest bardziej czerwone czasami nawet z bardzo ciemnym odcieniem natomiast Ikura jest czerwonawo / pomarańczowa. Niektórzy ludzie wolą Sujiko od Ikura ponieważ Sujiko ma słodszy smak. Ja osobiście uwielbiam oba rodzaje 🙂 i wykorzystywać je w różnego rodzaju gotowania.

Sujiko

 

Inną ikrą ryb używaną w kuchni japońskiej i europejskiej jest Kazunoko. To jest ikra ryby Herring. Ta Ikra jest żółtego lub różowego koloru i o gumowatej fakturze. Ten typ ikry jest piklowany i gołym okiem widać, że ta ikra nie wygląda jak zwykłe ikry ale jak kawałka mięsa ryb. Generalnie Kazunoko jest albo suszone, albo marynowane w soli – w tych procesach jaja, zlepiają się ze sobą i nabierają solidnego wyglądu.

kazanuko

 

Kolejnie Masago – jest przetworzoną ikrą ryby gromadnika. Masago jest małe i ma kolor pomarańczowy. Ryba ta obfituje w Oceanie Atlantyckiem i na północnego Pacyfiku. Najczęściej wykorzystuje się je jako ozdoba nigiri Sushi. Ten szczególny rodzaj  ikry często zostaje pomylony z innym o nazwie Tobiko, który jest ikrą ryb latających. Obydwa rodzaje ikry wyglądają podobnie, ale Tobiko jest bardziej przejrzyste .

SONY DSC

Jest kolejna ikra, która nazywa się Mentaiko. Mentaiko jest ikrą ryby Pollock i jest często przyprawiona czerwonym pieprzem w proszku. Przybiera barwy od ciemno czerwonego koloru do różowego. Najczęściej Mentaiko w japońskim kuchni wykorzystuję się do onigiri. Ikra Mentaiko jest w wielu smakach i kolorach i jest spożywane wraz z sake. Był czas, że w Japonii Mentaiko zostało uznane za najlepszą przystawkę do jedzenia.

ikra m

 

Ikra Tarako pochodzi od mintaja z Alaski. Jest solona i powszechnie wykorzystywana na kilka sposobów. Jeden ze sposobów – jaja Tarako są używane na śniadanie. Są położone na szczycie ryżu wraz z omletem tamago(przepis tutaj), sashimi i plastrami łososia wraz z wodorostami nori. To jest japońskie śniadanie mistrzów według mnie! Tarako stosowane jest również jako nadzienie do sushi onigiri. Tradycyjnie ikra Tarako jest serwowana z czerwoną papryką chili w proszku i z płatkami papryki chili. Można ją kupić w dobrych delikatesach.

ikra r

Przychodzi czas Tobiko ikrę lub rybie jaja. Te małe jaja są w pomarańczowych i czerwonych kolorach. Jest to ikra ryb latających. Jest taka chrupiąca jak inne ikry ryb. Tobiko jest stosowane w kuchni japońskiej i hawajskiej. Istnieje wiele odmian ikry Tobiko np.o nazwie Wasabi Tobiko – bardzo ostre! Wasabi Tobiko miesza się z chrzanem Wasabi, który nadaje mu, piękny zielony kolor.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-green-tobiko-sushi-image11592988

 

Ostatnią ikrę ryb w naszym wpisie nazywamy Karasumi – również nazywany Bottargą! Jest soloną ikrą z ryby cefal. Karasumi jest bardzo słone. W Japonii Karasumi spożywane jest z rzodkiewką daikon! Bardzo pyszne połączenie!

karasumi

 

Krótki przegląd niektórych rodzajów ikry i rybich jaj. Uważamy za zakończony :)!

3 komentarze

  • darekpn Luty 28, 2015 - 8:45 am Odpowiedz

    A cóż to za ryba ten Herring? Albo Pollock?

    • admin Kwiecień 2, 2015 - 12:47 pm Odpowiedz

      Pollock po polsku rdzawiec lub czarniak 🙂
      Herring to śledź 🙂

  • pozycjonowanie sushi Październik 21, 2016 - 6:38 pm Odpowiedz

    Bardzo ciężko kupić taką ikrę. W sklepach z sushi nie ma. Kawior masago jeszcze idzie znaleźć ale tobiko praktycznie wszędzie niedostepny albo w archiwum allegro czy u producentów w ilości po 20 szt. Weź tu zrób sushi. No nic dalej trza chodzić po sushi barach 🙂

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: