Japoński ryż do sushi – Informacje ogólne

5 Opublikowane przez - Sierpień 21, 2013 - Ciekawostki

Japoński Ryż

Japoński ryż jest bardzo popularny w rodzimym kraju. Pomimo, że jest znacznie droższy od tego importowanego z  USA, Wietnamu i Tajlandii. Większość japońskich konsumentów i restauracji wykorzystuje jednak krajowy ryż mając na względzie wartości smakowe.

Import ryżu do Japonii był zakazany do 1995 roku ze względu na ochronę gospodarki. Dziś Japonia importuje bardzo dużo ryżu, ale większość z niego używana jest do produkcji krakersów ryżowych i innych przekąsek.

Japoński ryż ma krótsze ziarna, które wydają się być trochę lepkie. Japonia posiada również specjalną odmianę ryżu o nazwie mochigome (もち米), która jest jeszcze bardziej lepka.

Moshigome jest używany do specjalnych produktów, takich jak mochi (japoński ryżowy placek). Ryż do sushi natomiast jest zwykłym japońskim ryżem z dodatkiem octu.

Poza Japonią większość japońskich restauracji nie podaje oryginalnego ryżu. Jest to jeden z powodów, dlaczego dla wielu klientów narzeka, że japońskie obiady nie smakują tak samo jak w Japonii. Jednakże niektóre farmy ryżu w Kalifornii uprawiają ryż w japońskim stylu, który coraz częściej wdziera się na stoły japońskich klientów..

FY189

FY190

FY191

FY192

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: