Sashimi z kurczaka o.O?

11 Opublikowane przez - Sierpień 19, 2013 - Ciekawostki

kura2
Czy zjadłbyś ją na surowo? A może boisz się jak kurczak;)?

Muszę przyznać, że kiedy usłyszałem o idei kurczaka sashimi trochę się zszokowałem i długo nie mogłem pogodzić się z myślami, że można jeść kurczaka w takiej formie. Jako Polak jestem przyzwyczajony do kurczaka z rożna, smażonego – kurczak z grilla też jest ok. No i jeszcze oczywiście gotowany – zadowalający! Ale surowy? Nie byłbym tego taki pewien. Czy kury nie powinny być poddawane obróbce termicznej w celu uniknięcia ryzyka salmonelli?
Wkrótce po otrzymaniu wiadomości o możliwości jedzenia kurczaka na surowo, która zaburzyła mój światopogląd dowiedziałem się, że kurczak spożywany w Japonii w formie sashimi nie jest zwykłym kurczakiem. Innymi słowy, nie próbuj tego w domu. Kurczak używany do sashimi jest specjalną odmiana zwana Nagoya Cochin. Ta odmiana jest wychowywana na ściśle określonych warunkach sanitarnych i jest specjalnie traktowana. Można ją porównać do przywilejów na farmie wołowiny Kobe.
(Tadam – Lubicie Mozarta? )
Dziennikarz, kucharz a zarazem ekspert w kuchni japońskiej Harris Salat opisuję smak oraz rożne formy kurczaka saskimi –Przeczytaj jego post tutaj – wersja angielska.

kurczak sashimi

Po obejrzeniu zdjęć i po przeczytaniu jego opisu, już się nie boję surowego kurczaka. To brzmi pozytywnie pyszne. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał szansę, na pewno spróbuj kurczaka sashimi. Przecież, to nie może  być bardziej niebezpieczne niż ryba fugu, prawda?

fot. japanesefoodreport.com

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: