Przepis na słodki sos do sushi sos unagi kabayaki

11 Opublikowane przez - Sierpień 14, 2013 - Przepisy

Sos Unagi Kabayaki – 2 przepisy

Sos Ungai (węgorz)Kabayaki jest rzadko wykonany w domu. Kości węgorza  w bulionie, sos sojowy, wino ryżowe, cukier są bazą tego doskonałego sosu(przepis 1- przepis 2 bez kości:)).
Sos ten wykorzystywany jest jako jeden z procesów przygotowywania grillowanego węgorze Unagi.

Niektóre restauracje nie zmieniają mieszanki tego sosu od ponad 100 lat.
Na rynku istnieje wiele odmian sosu 🙂 ale przynajmniej raz warto zrobić swój własny i porównać  aby przynajmniej porównać wartości smakowe.

składniki:

węgorz kości

sos sojowy

wino ryżowe

cukier

przepis:

Griluj kości węgorza aż będą brązowe – umieść je w gotującym winie ryżowym i do wszystkiego dodaj sos sojowy i cukier. Gotuj do momentu utworzenia się z mieszanki „syropu”. Potem oddziel od kości.
Delektuj się gotowym sosem 🙂

#2

Kabayaki jest też powszechnym sposobem gotowania ryby. Filety pozbawione kości polewa tym słodkim sosem.

 

składniki:

1/2 filiżanki sosu sojowego

1/2 szklanki mirin

1/4 szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Wlać wszystkie składniki do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłącz ciepło i poczekaj jak sos wystygnie i odparuje.

Smacznego!

Unagi

1 komentarz

  • グッチ ネックレス Listopad 18, 2014 - 12:26 am Odpowiedz

    China has also reduced the number of people in its militias from 10 million to 8 million during the same period, said General Liang Guanglie.

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: