Jakie szparagi? Jak gotować szparagi?

9 Opublikowane przez - Lipiec 22, 2013 - Przepisy, Składniki

Szparagi

                Szparagi to świetna alternatywa na wiosenny obiad, a także niedoceniony jeszcze składnik sushi. Najczęściej można go spotkać w formie maków wegetariańskich.

Na rynku możemy spotkać w okresie wiosenno-letnim dwie odmiany szparagów – zielone i białe. Moim faworytem są zielone, gdyż można je również jeść na surowo, gdy są młode i świeże, smakują wtedy jak świeży zielony groszek. Ponadto są proste w przygotowaniu, bo w przeciwieństwie do białych szparagów nie trzeba ich obierać, gdyż są dużo mniej łykowate niż zielone.

Przy kupowaniu szparagów należy kierować się ich świeżością, gdyż im starsze są, tym po ugotowaniu będą mniej smaczne. Najlepiej kupować je na bieżąco, ponieważ powinny być zjedzone tego samego dnia po ich przygotowaniu. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, by kupować te, które są proste, twarde, mają taką samą wielkość. Zwiędnięte okazy są najczęściej nieświeże. Wybierając białe szparagi lepiej wybierać te grubsze, ze względu na to, że przed spożyciem będziemy musieli je obrać.

Szparagi najlepiej wykorzystać w tym samym dniu, kiedy je kupimy, maksymalnie do 2-3 dni od zakupu, gdyż wtedy są najbardziej smaczne, aby przedłużyć ich świeżość można je przechowywać w zimnej wodzie, w pozycji pionowej, zanurzając jedynie końcówki.

Jak gotować?

Przed ugotowaniem należy je dokładnie umyć i osuszyć. Zdrewniałe końce należy odłamać – łatwo wyczuwa się, w którym momencie należy oderwać końcówkę, gdyż sama pęka. Białe szparagi są bardziej włókniste, więc należy je obrać – można posłużyć się zwykłym nożem, lub obieraczką do szparagów, jednak na rynku istnieją także specjalne obieraczki przeznaczone do tych warzyw. Obierać należy z góry do dołu zaczynając pod główką.

Najlepiej gotować szparagi w specjalnie do tego przeznaczonym garnku, który jest wysoki i wąski. Wlewamy tam taką ilość wody, która nie zanurzy całych szparagów, a pozwoli ich główkom wystawać swobodnie na wierzchu. Główki są najdelikatniejszą częścią i wystarczy tylko para, która spowoduje ich zmiękczenie. Szparagi należy gotować w lekko osolonej wodzie i wrzucić je do wrzątku.

Czas gotowania to w zależności od rodzaju szparagów – 10 minut dla zielonych, a 15 dla białych.

Smacznego!

asparagus asparagus1 asparagus2

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: