Informacje o nigiri sushi

9 Opublikowane przez - Lipiec 15, 2013 - Ciekawostki

Nigiri sushi

                Nigiri sushi to najprostsza forma japońskiego dania, składająca się z ryżu oraz świeżej ryby lub owoców morza. Ryż formowany jest ręcznie w formie niewielkiego owalu, a ryba pokrojona w plasterkach położona na wierzchu ryżu. W niektórych przypadkach można dodatkowo przewiązać nigiri „wstążką” wodorostu nori, aczkolwiek nie jest to obowiązkowe i najczęściej służyć ma jako ozdoba, lub przy większych kawałkach ryb do większej stabilności całej struktury. Nigiri sushi jest powszechnie spotykane w restauracjach, które szczycą się niezawodnymi dostawami świeżych ryb o wysokiej jakości.

Istnieje wiele form nigiri sushi, w zalezności od rodzaju ryby, którą używamy na wierzchu sushi – może to być węgorz, tuńczyk, kawior z łososia, halibut, łosoś, ośmiornica, krewetki, ryba maślana,  flądra, makrela, kalmary czy tez omlet tamago. Zależnie od rodzaju ryby może ona być podawana w formie surowej, gotowanej, grillowanej czy panierowanej tempurą.

Ponieważ ryby w barach sushi są przechowywane w formie dostępnej klientom, często dopiero po obejrzeniu,  klient może wybrać rodzaje ryby, które następnie pojawią się na jego talerzu.

Oczywiście jak inne rodzje sushi, nigiri tradycyjnie jest podawane z różnymi dodatkami i sosami – najbardziej powszechne to marynowany ibir, wasabi oraz sos sojowy, jednak bardzo często serwowane są z daikon, czyli rzodkwią japońską, czy też z solonymi wodorostami.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że wszystkie rodzaje sushi należy jeść pałeczkami, nigiri najwygodniej jeść rękoma, co jest szeroko akceptowane w kulturze i tradycji.

Jeśli chcemy sami w domu przyrządzić nigiri musimy przede wszystkim postarać wybrać się takiego dostawcę ryb, u którego będziemy pewni, że dostajemy najlepszy towar, w najlepszej jakości, gdyż to właśnie to jest podstawą tej odmiany sushi. Jeśli nie jesteśmy przekonani, co do jakości ryby, lub mieszkamy w takim rejonie, gdzie dostawy są średniej jakości nie musimy rezygnować z nigiri – wystarczy wybraną rybę przed podaniem usmażyć, upiec, lub grillować.

Chcesz sprawdzić – jak się robi nigiri ? – Kliknij:)

FY032 FY033 FY034 FY035 FY036 FY037 FY038

1 komentarz

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Wrzesień 11, 2013 - 7:00 am Odpowiedz

    […] w Oceanie Atlantyckiem i na północnego Pacyfiku. Najczęściej wykorzystuje się je jako ozdoba nigiri Sushi. Ten szczególny rodzaj  ikry często zostaje pomylony z innym o nazwie Tobiko, który jest ikrą […]

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: