Jak ugotować idealny ryż do Sushi? Przepis na sos do ryżu.

14 Opublikowane przez - Lipiec 12, 2013 - Przepisy

Jak ugotować idealny ryż do Sushi? Sushi przepis na sos do ryżu Sushi.
Kiedy zamierzasz przygotować idealne Sushi w domu ważne jest, żebyś na początku przygotował idealny ryż :), który jest sercem tworzonych elementów Sushi.

Chociaż ten przepis może wydawać się trudny na pierwszy raz – to warto spróbować i samemu z czasem go udoskonalić według własnego smaku – zamieniając się w szefa kuchni !

Sam sos do Sushi/ zalewa do Sushi nadaje mu słodkiego a zarazem klarownego saku oraz zapewnia odpowiednią lepkość ryżu, która jest niezbędna do  tworzenia sztuki sushi 😉

Użyj tylko ryżu, który jest przeznaczony do Sushi 🙂 – to bardzo ważne

 

składniki:

3 kubki nieugotowanego ryżu kleistego do sushi

3 szklanki wody

½ filiżanki octu ryżowego

½ szklanki cukru

1 łyżeczka soli

 

Wskazówki:

 Umyć ryż i dokładnie go wypłukać.

Ryż i wodę umieść w urządzeniu do gotowania ryżu i poczekaj, aż się ugotuje.

Lub

Umieść ryż w rondelku. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 35-45 minut.

W międzyczasie wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól w małym garnku, gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.

Następnie włożyć  ugotowany ryż do dużej miski, wlać sos / zalewę i wymieszać. Ostudzić nieco przed użyciem do sushi.

Voilà! Mes amis .  Prawda, że łatwe ? Smacznego !

FY190

3 komentarze

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Lipiec 24, 2013 - 3:08 pm Odpowiedz

    […] praktycznych uczestnik pozna tajniki przygotowywania ryb i owoców morza, nauczy się profesjonalni przygotowywać ryż, smażyć omlet tamago, wykonywać tempurę.  Najprzyjemniejszym elementem jest przygotowywanie […]

  • O Sushi – Haiku Blog – przepis sushi – maki – tempura – sake Wrzesień 4, 2013 - 8:49 am Odpowiedz

    […] z papieru sojowego Wiesz już,jak przygotować idealny ryż sushi, więc teraz po prostu wymień wodorosty nori na papier sojowy. Arkusze są kolorowe, bez smaku i […]

  • naleśniki Styczeń 14, 2016 - 1:15 am Odpowiedz

    Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  • Odpowiedz

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox

    Join other followers: