Jak ugotować idealny ryż do Sushi? Sushi przepis na sos do ryżu Sushi.
Kiedy zamierzasz przygotować idealne Sushi w domu ważne jest, żebyś na początku przygotował idealny ryż :), który jest sercem tworzonych elementów Sushi.
Chociaż ten przepis może wydawać się trudny na pierwszy raz – to warto spróbować i samemu z czasem go udoskonalić według własnego smaku – zamieniając się w szefa kuchni !
Sam sos do Sushi/ zalewa do Sushi nadaje mu słodkiego a zarazem klarownego saku oraz zapewnia odpowiednią lepkość ryżu, która jest niezbędna do tworzenia sztuki sushi 😉
Użyj tylko ryżu, który jest przeznaczony do Sushi 🙂 – to bardzo ważne
składniki:
3 kubki nieugotowanego ryżu kleistego do sushi
3 szklanki wody
½ filiżanki octu ryżowego
½ szklanki cukru
1 łyżeczka soli
Wskazówki:
Umyć ryż i dokładnie go wypłukać.
Ryż i wodę umieść w urządzeniu do gotowania ryżu i poczekaj, aż się ugotuje.
Lub
Umieść ryż w rondelku. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 35-45 minut.
W międzyczasie wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól w małym garnku, gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie włożyć ugotowany ryż do dużej miski, wlać sos / zalewę i wymieszać. Ostudzić nieco przed użyciem do sushi.
Voilà! Mes amis . Prawda, że łatwe ? Smacznego !
3 komentarze
[…] praktycznych uczestnik pozna tajniki przygotowywania ryb i owoców morza, nauczy się profesjonalni przygotowywać ryż, smażyć omlet tamago, wykonywać tempurę. Najprzyjemniejszym elementem jest przygotowywanie […]
[…] z papieru sojowego Wiesz już,jak przygotować idealny ryż sushi, więc teraz po prostu wymień wodorosty nori na papier sojowy. Arkusze są kolorowe, bez smaku i […]
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)