Sos do sushi – sos sojowy – informacje ogólne

13 Opublikowane przez - Lipiec 10, 2013 - Składniki

Sos sojowy

Sos sojowy jest podstawowym składnikiem przypraw w całej kuchni azjatyckiej. Produkowany od tysięcy lat, ten słony, brązowy płyn jest utworzony z sfermentowanych ziaren soi, zmieszanych z pewnego rodzaju pieczonym ziarnem (popularnie jest to pszenica, jęczmień lub ryż), obficie przyprawiony solą i dodatkiem specjalnej formy drożdży. Zostawiany jest na kilka miesięcy by dojrzał, następnie jest odcedzany i butelkowany.

Konsystencja sosu może wahać się od bardzo ciężkiego, gęstego po lekki wodnisty. Smak także może różnić się w zależności od rodzaju użytego ziarna, co skutkuje subtelnymi różnicami – jasny sos sojowy z Japonii ma lżejszą konsystencję i bardziej słony smak od swoich ciemniejszych odmian. Przy wyborze odmiany sosu sojowego można posłużyć się kryterium czysto estetycznym , wtedy kiedy ciemny sos przykładowo będzie lepiej komponował się z podawanym przez nas daniem, lub gdy poszukujemy delikatniejszego smaku, szczególnie gdy serwuje się owoce morza.

W Azji to właśnie ciemny sos sojowy jest szczególnie popularny, gdyż cechuje się nieco bogatszymi walorami smakowymi aniżeli jest jasna odmiana. Wydaje się mieć czekolady kolor oraz ostry, niezbyt słony smak.

Sos sojowy bez wątpienia miał decydujący wpływ na tak duże zainteresowanie i popularność sushi. Przede wszystkim wzbogacił smak,  złagodził aromat rybny. Używany był niegdyś jako środek ułatwiający konserwację ryb, gdyż po zanurzeniu w sosie ryby przez kilka dni zachowują świeżość. Sos sjowoy był zastępowany w ten sposób solą, która była historycznie drogim składnikiem.

Wśród zalet można powiedzieć, że sos sojowy jest źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, witamin i składników mineralnych. Jednakże przestrzega się przed jego nadużywaniem, ze względu na dużą zawartość sodu, która w nadmiarze wpływa niekorzystnie na pracę serca.

Pomimo tego, że jest stosowany przede wszystkim w kuchni orientalnej, to kuchnia całego świata zaczęła stosować go w swoich potrawach. Przykładowo Francuzi bardzo często przyprawiają sosem sojowym z dodatkiem miodu i sosu truflowego łososia, co wzbogaca jego smak.

soja1 soja2

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: