Awokado – informacje ogólne

14 Opublikowane przez - Czerwiec 25, 2013 - Składniki

Awokado

Inna nazwa awokado, znacznie rzadziej używana to smaczliwka wdzięczna, która bardzo naturalnie oddaje opis tego owocu. Jest po prostu wdzięczne i smaczne!

Awokado jest szczeroko używane w kuchni zarówno europejskiej, jak i japońskiej. Jest świetnym składnikiem wszelkich rodzajów sushi, zarówno jako samotny składnik wegetariańskich wersji sushi, lub jako dodatek do łososia, tuńczyka lub węgorza.

Istotnym elementem jest wybór odpowiedniego owocu, ze względu na to, że jeśli kupimy niedojrzały może się okazać zbyt mdły w smaku, co może nas zrazić w jego degustowaniu i używaniu w kuchni.
Ważny, jednak nie najważniejszy jest kolor – dojrzałe awokado charakteryzuje się ciemnozieloną lub bakłażanową skórą. Drugim punktem jest konsystencja – dojrzałe awokado powinno być miękkie i sprężysta, a skórka po ucisku powinna naturalnie powracać do pierwotnego kształtu. Ważne jest także aby nie kupować zbyt przejrzałych owoców, gdyż mają niedobry smak, a ich ciemny miąższ nie prezentuje się zbyt elegancko na talerzach. Jeśli zdarzy nam się kupić niedojrzałe awokado, wystarczy położyć je na kilka dni na parapecie – w tym czasie osiągnie pożądaną przez nas dojrzałość.
Awokado przez Azteków nazywane było owocem maślanym gdyż zawiera dużą ilość tłuszczów, jednak jest to pożądany przez nas tłuszcz, należący do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość tłuszczów powoduje, że jest dość kalorycznym owocem – 100g zawiera do 200 kcal. Przez to był wykorzystywany jako namiastka mięsa przy dalekomorskich podróżach. Jest bardzo cennym składnikiem diety dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż praktycznie w ogóle nie zawiera cukrów. Jest owocem bogatym w liczne witaminy i mikroelementy.
Nazywany inaczej „gruszką miłości” dostarcza nam energii i sił witalnych.

Jego bogactwo w składniki odżywcze sprawia, że awokado świetnie wpływa na wzrok, gdyż zawiera luteinę i zeaksantynę, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tego narządu.
Ciekawą właściwością awokado jest to, że potrafi zwiększać wartości zdrowotne innych produktów – podawanie awokado wraz z pomidorami potrafi „wykrzesać” z pomidorów ponad cztery razy więcej antynowotworowego składnika, który wchodzi w skład tych warzyw.

 

Halved Avocado bxp159773h

avocado3avocado2

Brak komentarzy

Odpowiedz

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: